Vissza a tartalomjegyzékhez

SZLAZSÁNSZKY FERENC
A győzelemhez vezér kell

Felkészültünk arra, hogy a Fidesz konfliktusok sorozatával igyekszik majd gyengíteni a szocialista pártot - mondta a Heteknek adott interjúban Kósáné Kovács Magda, az MSZP alelnöke. A politikus szerint az elmúlt héten kirobbant, úgynevezett megfigyelési botrány is a tényleges problémák háttérbe szorításáról szól. A fővárosi polgármester-választással kapcsolatban Kósáné nem tartaná indokoltnak a szocialista jelölt visszalépését szabaddemokrata vetélytársa javára.


Kósáné Kovács Magda. „Szétmorzsolhatunk a kezünk között egy kellemetlen muslincát, de egy elefántot nem...” Fotó: Hetek archív

- Szombaton választ elnököt az MSZP tisztújító kongresszusa. A két jelölt Kovács László és Nagy Sándor. Milyen eredményre számít, és milyen változás várható a párt politikájában az új elnök személyének függvényében?
- Talán nem rokonszenves, ha az ember egy kettős jelölésben esélyeket latolgat, de úgy gondolom, nagyon nagy a valószínűsége annak, hogy a küldöttek Kovács Lászlót választják az MSZP elnökévé. Amennyiben ez így lesz, elsősorban az elnökség munkastílusa fog változni. Csapatban, testületként szeretnénk dolgozni. Horn Gyulát nagy formátumú politikusnak tartom, de személyisége rátelepedett az elnökségre, vezetése alatt a testület kicsit fejnehéz lett.
- Ezt a tényt Horn Gyula is elismerte egy közelmúltbeli interjúban, viszont többen úgy vélik, pontosan ez a fajta, centralizált vezetés tartotta egyben az MSZP-t.
- Én szívből remélem, hogy a szocialista párt nem Horn Gyula személye miatt egységes, bár az ő integráló szerepe kétségtelenül jelentős tényező volt az elmúlt nyolc esztendőben. Véleményem szerint az egység alapja az a szociális minimum, amelyben a párton belül létező valamennyi irányzat egyetért, valamint az adott történelmi helyzet: 1994-től a kormányzási felelősség, jelenleg pedig a választási vereség után ránk nehezedő nyomás az, ami összetartja a pártot.
- Van realitása annak a feltételezésnek, miszerint a Fidesz - hasonlóan az MDF és a KDNP esetéhez - megpróbálja az MSZP-t is szétzilálni, vagy bizonyos csoportokat leválasztani róla? Hiszen jelenleg az önök pártja a fiataldemokraták egyetlen esélyes ellenfele.
- A Fidesz azokat a politikai erőket morzsolta fel, amelyeknek a választóit előzőleg magához vonzotta. Az MSZP túl nagy ehhez, ezért szerintem a Fidesz konfliktusok sorozatával próbálkozik majd gyengíteni. Egy hasonlattal élve: szétmorzsolhatunk a kezünk között egy kellemetlen muslincát, de egy elefántot nem. Bizonyos csoportok leszakítására pedig csak akkor volna esélyük, ha ezek a csoportok nem tudnák valóságosan érvényesíteni az érdekeiket a szocialista párton belül. Hadd mondjak egy példát: a szocialista párton belül is van keresztény szocialista szárny. Amennyiben ez nem dolgozhatna a saját arcával, akkor el lehetne képzelni, hogy valakik megpróbálják kiszakítani. A helyzet azonban az, hogy hamarosan megalakul a keresztény szocialista platform, vagyis ezek az emberek is otthon érzik magukat az MSZP-ben.
- Hogyan értékeli az úgynevezett megfigyelési botrányt?
- Tele van vele a hócipőm, tudnillik tipikus műbalhénak tartom. Arra jó, hogy elterelje a figyelmet a Fideszhez kapcsolódó gazdasági társaságok körül dagadó botrányról. Az egész a Casablanca című film zárójelenetére emlékeztet, ahol a nagy ködben alakok mozognak. Nem lehet tudni, hogy kik ezek az alakok. Simicska úr, Gansperger úr vagy valaki mások. És ahelyett, hogy arra törekednénk, vigye a ködöt az idő, úgy látszik, vannak, akiknek az a szándékuk, vagy az az érdekük, hogy még egy kis füstöt is fújjanak a köd tetejére. Ezt az ügyet két nap alatt el lehetne rendezni, ha a bejelentő miniszterelnök és a nemzetbiztonsági tárcát felügyelő tárca nélküli miniszter együttműködési készséget tanúsítana. Egyelőre azonban látványosan nem tanúsítanak, pedig ahhoz, hogy az eredeti bejelentés mögött meghúzódó, és a társadalom véleményére is számot tartó állítások cáfolhatók legyenek, a nemzetbiztonsági bizottság munkájára volna szükség. Mert azt, hogy történt-e törvénysértés, használtak-e közpénzeket, a nemzetbiztonsági bizottság előtt lehet feltárni. Egyszerűen nem értem, hogy demokratikus országban, önmagát demokratikusnak valló kormány hogyan akadályozhatja a nemzetbiztonsági bizottság munkáját.
- Meddig lehet elhúzni ezt az ügyet?
- Nem sokáig. Nézze, az igazság órája mindig eljön. Ha kiderül, hogy a miniszterelnöknek csak annyi adat volt a kezében, amennyi már a nyilvánosság előtt is ismert, akkor egyértelmű, hogy egy roszszul telepített taposóaknáról van szó, hiszen az említett iratok a Cégbíróság nyilvántartásai alapján készültek, ezek a nyilvántartások pedig mindenki számára hozzáférhetőek. Vagyis ez esetben nem történt törvénysértés. A rosszul telepített taposóaknák viszont bárkinek a talpa alatt fölrobbanhatnak.
- A közeljövő egyik legfontosabb eseménye az októberi önkormányzati választás. Ezzel kapcsolatban Krausz Tamás, az MSZP baloldali tömörülésének egyik vezetője felvetette, hogy a fővárosi polgármester választáson Katona Béla szocialista jelöltnek viszsza kellene lépnie a szabaddemokrata Demszky Gábor javára. Ön hogyan vélekedik erről?
- Én azt gondolom, nagyon rossz sakkozó az, aki úgy ül le játszani, hogy a bábui között nincsen vezér. Mi a legutóbbi helyhatósági választáson elért eredményeink megismétlésére készülünk: fővárosi önkormányzati képviselőket, kerületi polgármestereket és képviselőket kell a lehető legjobb pozícióba segítenünk. Ehhez pedig vezér kell.