Vissza a tartalomjegyzékhez


A HÉTEN TÖRTÉNT
Iszlám törvények Pakisztánban

Nawaz Sharif, Pakisztán miniszterelnöke a héten alkotmánymódosítást jelentett be és az ország eddigi jogi rendszerét az iszlám törvényeire cserélte fel, hogy „egy igazi iszlám jóléti államot” hozzon létre. „Bejelentem, hogy a Korán és a Szunna (Mohamed mondásai) fogják alkotni az ország jogi rendszerét.” - mondta Shariff. Azonban az ország radikalizálódásától tartók megnyugtatásásra hozzáfűzte, a nem muszlim lakosság jogainak védelmére is gondja lesz. Kritikusok szerint a lépés az országszerte növekvő nyugat-ellenesség szüleménye, ugyanis bizonyos iszlám csoportok egyenesen arra szólították fel a kormányt, hogy szakítson meg minden kapcsolatot az USA-val. Mások szerint az intézkedés a roszszabbodó belpolitikai és gazdasági helyzet javítását szolgálja. Pakisztán emberi jogokra specializálódott vezető ügyvédje szerint: „Amikor a kormányok kezéből kicsúszik az irányítás, rendszerint kiengedik a palackból az iszlám dzsinjét. Ez azonban csak tovább szaporítja a problémáikat”. (MTI)


Sakic feleségét is kiadják Horvátországnak

Az emberiség elleni bűncselekmények elkövetésével vádolt, Argentínában élő Nada Sakic beleegyezett abba, hogy az argentin hatóságok döntése alapján kiadják őt Horvátországnak - jelentette be Buenos Airesben Miguel Angel Rossi, a 72 éves Sakic asszony ügyvédje. Nada Sakic egy az usztasák által létrehozott koncentrációs tábor parancsnoka volt. Férjét, egy másik haláltábort vezető Dinko Sakicot már korábban Horvátországba szállították, aki a televíziónak adott nyilatkozatában közölte: nem bánta meg tetteit. Az argentin rendőrség júliusban vette őrizetbe Sakic asszonyt a Buenos Airestől 260 kilométerre délre lévő Santa Teresitában, ahol mintegy fél évszázadon keresztül élhetett háborítatlanul férjével. A Sakic-házaspár ügye azt követően került előtérbe, hogy fél évvel ezelőtt egy televíziós forgatócsoport megtalálta Dinko Sakicot Argentínában. A Sakic-házaspár kiadatását - a szerbek közül kikerült áldozatokra hivatkozva - Jugoszlávia is kérte. (MTI)


Arafat Jordániában

Jasszer Arafat a hét elején Jordániában tárgyalt Hasszán herceggel, az USA-ban levő, rákbetegséggel kezelt Husszein király utódjával. A tárgyalások fő témáját a ciszjordániai csapatkivonások képezték, s bár Arafat elismerte, hogy az erre vonatkozó, nem hivatalos izraeli ajánlat jelent némi előrelépést, mégis úgy nyilatkozott: számára a helyzet még mindig homályos. A csapatkivonásra tett amerikai javaslat szerint a kizárólagos palesztin ellenőrzés alatt álló zónát Ciszjordánia területének újabb 13 százalékával kell bővíteni. A nem hivatalos izraeli ajánlat szerint viszont a nyugati part további 1 százaléka kerülne palesztin fennhatóság alá, a terület 12 százalékán pedig megoszlana az ellenőrzés. Az izraeli hadsereg által kiürítendő terület 3 százalékát pedig zöldövezetté és természetvédelmi területté akarják alakítani, ahol megtiltanák az építkezéseket. Arafat és Hasszán herceg közösen bírálták az izraeli kormányt, mivel szerintük az nem hajlandó végrehajtani a megkötött megállapodásokat. (MTI)


Előrehozott választások Ausztráliában

Előrehozták a parlamenti választásokat Ausztráliában - jelentette be vasárnapi sajtóértekezletén John Howard miniszterelnök. A jövő májusra tervezett választásokat az Ausztráliába is begyűrűző ázsiai válság miatt akarják előbb megtartani. Howard részéről ez kockázatos döntés, ugyanis az ellenzéki Munkáspárt népszerűsége jelenleg meghaladja a konzervatív kormányét. A kampány fő témája az adórendszer tervezett átalakítása lesz. (CNN)