Vissza a tartalomjegyzékhez

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Fegyverletétel Észak-Írországban

A legnagyobb északír katolikus terrorcsoport, az IRA maga követeli a jórészt saját soraiból verbuválódott, „igazi IRA” néven működő, az ulsteri felekezeti terror eddigi legborzalmasabb merényletéért felelős szakadár szervezet feloszlatását - közölte egy IRA-szóvivő. Az „igazi IRA”, amely elveti a rendezési folyamatot, és nem csatlakozott az IRA fegyvernyugvásához, két hete az északír vallási erőszak három évtizedének legsúlyosabb véráldozattal járó pokolgépes akcióját követte el Omagh városában.

Bill Clinton amerikai elnök Moszkvából hazatérőben megállt Észak-Írországban, ahol felkereste a merénylet sújtotta Omagh-t is. Clinton felszólította a szembenálló felekezeteket, hogy az áprilisi békemegállapodás értelmében adják le fegyvereiket. Az elnök meglátogatta a robbantás sérültjeit, köztük azt a 14 éves kislányt, aki a terrortámadás során megvakult, és édesanyját, akinek orvosként a merénylet napján saját lányát kellett az áldozatok között a kórházban ellátnia.
A negyed tonnányi pokolgép okozta vérengzés mértéke a szakadár csoportot is megrendítette: a szervezet nem sokkal később bejelentette, hogy „elnézést kér” az emberéletben okozott veszteségért, s „a tevékenység további irányának meghatározásáig felfüggeszti hadműveleteit”. Az IRA-szóvivő nyilatkozata szerint azonban ez nem elégséges; a csoportnak hivatalosan be kell jelentenie önmaga feloszlatását, „mégpedig inkább előbb, mint utóbb”.
Ezek után egyebek mellett otthonuk, kocsijuk, pénzük elkobzására számíthatnak az illegális szervezetek tagjai annak a radikális törvénycsomagnak az elfogadása után, amelynek vitájára a nyári szünet megszakításával ült össze a brit és az ír parlament. A két kormány rohamtempóban dolgozta ki a mindkét ország miniszterelnöke által „drákóinak” minősített tervezetet. A törvénytervezetből előzetesen nyilvánosságra került részletek szerint minden olyan ingó és ingatlan vagyon - autó, ház, bankbetét - kötelező elkobzás alá esik, amelyet tulajdonosa terrorcselekményekhez használt fel. Emellett az illegális szervezetbeli tagság bizonyítása is jóval egyszerűbb lesz; a bíróságok többek között a gyanúsított hallgatását is a beterjesztett bizonyítékok alátámasztásaként - gyakorlatilag beismerő vallomásként - fogják értékelni. A bizonyítási eljárás radikális egyszerűsítését jelenti az is, hogy a törvényszék mindkét országban már egy magas rangú nyomozótiszt vallomását is minden további nélkül bizonyítékként fogadhatja el.
A tervezet négy fanatikus - három katolikus és egy protestáns - terrorszervezetet külön is megnevez; az ezekben viselt tagság puszta ténye is 10 évi fegyházzal lesz büntethető. E szervezetek között nem szerepel az IRA, amely politikai fedőszerve, a Sinn Fein révén részese az észak-írországi rendezési folyamatnak, és tavaly nyár óta fegyverszünetet tart.