Vissza a tartalomjegyzékhez

RAMOR FRIGYES
Phenjan rakétákkal zsarol

Augusztus utolsó napján nagy hatótávolságú rakéta csapódott be Japán észak-keleti partjaitól, Honsu szigetétől néhány száz kilométerre a Csendes-óceánban. Szakemberek véleménye szerint Észak-Korea figyelmeztetésnek szánta a rakétakísérletet, amellyel arra hívta fel a figyelmet, hogy kész felújítani négy évvel korábban befagyasztott ballisztikus fegyverprogramját, miközben egyes feltételezések szerint az országban több mint egymillió áldozata van már az éhínségnek.

Az új fejlesztésű kétfokozatú ballisztikus rakéta első fokozata az üzemanyag elégetését követően Oroszország és Japán között csapódott a tengerbe. A KNDK öt évvel ezelőtt hajtott végre hasonló rakétakísérletet, akkor még közép-hatótávolságú rakétával, valóságossá téve a veszélyt, hogy képesek veszélyeztetni japán területeket is. Az elmúlt kilenc hónap során amerikai hírforrások arról számoltak be, hogy Phenjan északkeleti hegyvidéki területein amerikai katonai műholdak mintegy 15 ezer embert figyeltek meg, akik éjjel-nappal tevékenyen alagutakat ástak. Arra a feltételezésre, hogy a lázas észak-koreai tevékenység célja egy nukleáris objektum létesítése lenne, felélesztve ezzel az 1993-ban leállított atomkísérleteket, az amerikai szakértők többsége hangsúlyozza: azon kívül, hogy az észak-koreaiak ástak, minden egyéb spekuláció. A legvalószínűbb azonban, hogy mind a rakétakísérletet, mind pedig az alagútásást diplomáciai nyomásgyakorlásra használják.
Négy évvel ezelőtt a KNDK vállalta atomprogramja befagyasztását, amennyiben a nyugat két atomerőművet épít fel számára, illetve pótolja a veszélyes atomerőművei leállítása miatt kieső energiamenynyiséget. A phenjani hivatalnokok úgy látják, hogy Washington nem tartja magát az ígéretéhez, hiszen 2003-ra működnie kellene az összesen 4,6 milliárd dollár értékű erőműveknek, és az USA-nak csökkentenie kellene a KNDK-val szemben bevezetett szankciókat is.
„Kim Dzsong Il észak-koreai vezető csak azért ásatja alagútjait, hogy jó alkupozícióba kerüljön” - nyilatkozta James Linley volt szöuli és pekingi amerikai nagykövet. Véleménye szerint Phenjan azt fogja mondani: természetesen leállíthatjuk az építkezést, de cserébe kérjük a korlátozások csökkentését, valamint 500 ezer tonna élelmiszert. Az elkövetkező hónapban Kim Dzsong Ilnek feltétlenül szüksége van élelmiszerre, sürgősebben, mint bombára. A dél-koreai hírszerzés szerint a tavalyi népszámlálás során 22 millió embert írtak össze, 2 millióval kevesebbet, mint azt várták. A hírszerzőforrások úgy vélik, hogy az eltűntek többsége az ország belsejében kóborol élelmiszer után kutatva, vagy pedig Kínába menekült. Mások a legroszszabbtól tartanak. Az elmúlt héten egy Észak-Koreából viszszatért amerikai delegáció tényfeltáró jelentése szerint 900 ezer és 2 millió között van azoknak a száma, akik éhhalált haltak 1995 óta. A küldöttség egyik tagja, Mark Kirk jogtanácsos, egyenesen középkorinak nevezte az országban uralkodó életkörülményeket.