Vissza a tartalomjegyzékhez

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Athén nem osztozik Cipruson

Rauf Denktas, a megosztott szigeten élő török közösség vezetője hétfőn azt javasolta, hogy Cipruson teremtsék meg „két egyenlő állam” konföderációját. A politikus Ismail Cem török külügyminiszterrel közös sajtóértekezletén azt hangoztatta, hogy ha javaslatát elfogadják, hajlandó felújítani a tárgyalásokat, amelyek hónapokkal ezelőtt a sziget EU-tagsága és az őszre tervezett orosz SZ-300-as rakétaszállítások miatt szakadtak meg a Ciprusi Köztársasággal.

Denktas lehetségesnek mondta azt is, hogy elfogadja Ciprus felvételét az Európai Unióba, ha a majdani konföderáció úgy óhajtja, és ha az EU bizonyos jogokat ad Törökországnak még Ankara felvétele előtt. A két fél azonban közel sem egyenlő. A szigeten élő mintegy 750 ezres lakosság 78 százaléka görög és 18 százaléka török. A sziget északkeleti egyharmadát 1974-ben foglalta el a török hadsereg, majd 1983-ban kikiáltották az Észak-Ciprusi Török Köztársaságot, amelyet azonban a mai napig kizárólag Törökország ismert el, a világ többi része a Gláfkosz Kleridész vezette ciprusi görög kormányzatot tartja a szigetország egyetlen törvényes kormányának. Ez a kormány kapott meghívót - többek között Magyarországgal együtt - az EU bővítési tárgyalásainak jelenlegi körébe is.
Mind Görögország, mind a ciprusi görög közösség visszautasította a ciprusi törökök könföderációs javaslatát. Dimitrisz Reppas görög kormányszóvivő úgy vélekedett: „a javaslat lényegében azt kérelmezi, hogy tegyék hivatalossá Ciprus megosztását és megszállását”.