Vissza a tartalomjegyzékhez

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Svájci bankok, európai biztosítók

A svájci bankokkal kötött megállapodást követően az olasz Assicurazioni Generali biztosító társaság - amelyet a Holocaust-áldozatok családjai más biztosító társaságokkal együtt pereltek be tavaly az Egyesült Államokban - szintén megegyezett a zsidó szervezetekkel, hogy 100 millió dollárt fizet a háború óta rendezetlen biztosítási szerződésekért. A Generali példája nyomán további négy nagy társaság is jelezte, hogy vállalja a kártérítések kifizetését.

Ennek fejében a felperesek elállnak a beterjesztett bírósági követelésektől. D’Amato szenátor szerint az ígért összeg bőségesen fedezi majd az igényeket, s reményét fejezte ki: a biztosító társaság igazgatótanácsa minél előbb jóváhagyja a megállapodást. Bobby Brown, Netanjahu izraeli miniszterelnök tanácsadója kifejtette, hogy ezt az összeget minimumként kezelik, mivel Kelet-Európában annak idején több százezer ember kötött biztosítást a Generalinál. Előző héten egy másik biztosítótársaság, a Zürich Insurance egyezett bele, hogy nemzetközi bizottság bevonásával rendezi a Holocaust-áldozatok követeléseit, és megnyitja könyveit a nyilvánosság előtt. Kedden pedig a Zsidó Világkongresszus bejelentette, hogy további négy európai biztosító társaság vállalta a kártérítésfizetést: a német Allianz, a francia AXA, a svájci Winterthur és a szintén svájci Basler Biztosító. Előzetes becslések szerint egy 200-250 millió dolláros kötéskori biztosítási összegről lehet szó, mai árakon ez az eredeti összeg tízszeresét jelentheti. A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségétől lapunk úgy értesült, hogy ezek a megállapodások közel 20 ezer, 1945. május 9. előtt született zsidót érintenek, de egyelőre nem tudják, hogy mikor juthatnak hozzá a kártérítési összegekhez.


Eközben az Egyesült Államokban a náci áldozatok és örököseik nevében több ügyvéd keresetet kíván benyújtani számos német cég ellen, amelyeknél a második világháború alatt kényszermunkában dolgoztak zsidók. A perelt vállalatok listáján található például az AEG, a Siemens, a Volkswagen, a BASF, a BMW és a Hoechst cégek is. A per alapját az szolgáltatná, hogy a 7,7 millió kényszermunkára kötelezett emberből legalább félmillióan ma is életben vannak - írja a német Spiegel magazin.


Egy magyar kötvény sorsa

Az olasz Corrire della Sera című olasz lapban jelent meg a következő történetet:

Egy Steiner nevű magyar zsidó szerződést kötött az Assicurazioni Generalival 1927-ben. A Holocaust alatt családjából hatvannégyen veszítették életüket, fia Jaakov azonban a túlélők között volt. Ő 1947-ben Budapesten elment a Generalihoz és be akarta váltani a szerződést, mivel az okmányokat megőrizték. A biztosító azonban azt válaszolta: kötvényét WC-papírnak használhatja. Jaakov Steiner ma is őrzi az okmányokat jeruzsálemi lakásán. Ha Jaakov ki tudta volna venni a pénzt az ötvenes évek elején, amikor a jeruzsálemi egyetemen tanult, élete talán másképp alakult volna. „A többi Holocaust-menekülthöz hasonlóan ott álltam egy fillér nélkül. Még ügyvédet sem tudtam volna felfogadni, hogy megvédje a jogaimat.” A Steiner család Bécsből származott és ahhoz a közepes vagyonú zsidósághoz tartozott, amely félig asszimilálva még mindig erősen kötődött saját identitásához, amelyet a náci őrület elsöpört. Nyugodt életkörülmények között éltek a háború kitöréséig, ám a háború után kiderült: mindent elvesztettek. Az új kommunista kormány elvette Jaakov Steiner apjának margarin- és étolajüzemét, a kötvény beváltása pedig nem volt lehetséges. A biztosító először arra hivatkozott, hogy minden vagyonukat államosították, később arra, hogy a kötvény nem fedi azt az esetet, ha valaki háború során veszti életét. Jaakov később Izraelbe vándorolt és családot alapított. A beváltási kísérlet a jeruzsálemi Generali fióknál sem járt sikerrel. Mit mond ma Jaakov a 100 milliós megegyezésről? „Hogy világos legyen: elutasítom, hogy a Generali bármiféle jótékonyságot tanusítson. Itt nem a nácizmus áldozatai számára nyújtott kegyes adományról van szó.”
(Rövidített változat, fordította K. P.)