Vissza a tartalomjegyzékhez

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Az évszázad pere

Belgiumban szerdán a legfelsőbb bíróság tárgyalássorozatot kezdett egy korrupciós üggyel kapcsolatban, melybe több magas beosztású belga politikusnak, többek között Willy Claes előző NATO-főtitkárnak a neve is belekerült. Az évszázad perének is nevezett eljárás feladata lesz bizonyítani, hogy az akkori - és mai - kormánypártok vezető képviselői tízmillió dolláros nagyságrendű csúszópénzt fogadtak el egy olasz és francia hadiipari cégtől versenypályázatok megnyeréséért cserébe. A felfokozott várakozással kísért per előzményeit két haláleset - egy belga miniszter 1991-es meggyilkolása és az Augusta nevű olasz hadiipari cég volt elnökének minapi halála foglalja keretbe.

Összesen tizenhárom politikusnak és közéleti személyiségnek kell bíroság előtt felelnie, amiért a nyolcvanas évek végén tízmillió dolláros nagyságrendű kenőpénzt fogadtak el az olasz Augusta helikoptergyár és a francia Dassault hadiipari cég vezetőitől. A korabeli belga kormányzat 1988-ban, illetve 1989-ben a belga haderő korszerűsítésének jegyében kötött szerződést az olasz és a francia hadiipari céggel. Az Augusta egy 350 millió dolláros üzlet keretén belül negyvenhat A-109-es helikopter leszállítására nyert pályázatot, míg a Dassault a 250 millió dolláros szerződés értelmében százharminchat F-16-os belga vadászgép radarelhárító rendszerének gyártására kapott jogosultságot.
Az Augusta-Dassault-botrány valószínűleg sohasem robbant volna ki André Cools vallon államminiszter meggyilkolása nélkül. Cools a Ličge-i politikai vezetés körében folytatott korrupcióellenes tisztogatást, amikor hét évvel ezelőtt meggyilkolták. Bár ügyének nincs köze bizonyíthatóan a fegyvervásárlási botrányhoz, az utóbbi mégis a Cools-ügy vizsgálata nyomán került napvilágra. Akkor jutott ugyanis egy vizsgálóbírónő, Véronique Ancia kezébe egy eltévedt fax, amelynek révén felmerült a korrupció gyanúja az Augusta-ügyben.
A botrány másik megalapozója az olaszországi „tiszta kezek” akció, egy korrupcióellenes vizsgálat, amely lényegében bebizonyította, hogy az Augusta néhány döntésképtelen üzletfelét anyagi eszközökkel igyekezett motiválni. A per egyes szereplői korábbi vallomásokban már beismerték, hogy az Augusta-ügy során egy ízben 51 millió belga frank (mintegy 320 milló forint) került a flamand szocialista párt számlájára, míg a Dassault-üzletből - immár bizonyítottan - a flamand és a vallon szocialista párt egy alkalommal összesen 60 millió belga frank erejéig részesedett saját számlájára. Egyes információk szerint a Dassault-ügy 600 millió frankos (majdnem 20 millió dolláros) hasznot hozott a szocialista pártoknak.
Összesen 150 ezer oldalnyi vádirat áttanulmányozásával kellene a bíróságnak eldöntenie, hogy a vádlottak milyen mértékben bűnösek a korrupciós ügyben. A tizenhárom vádlott listáját Guy Spitaels akkori vallon szocialista pártelnök vezeti, mellette Guy Coeme volt védelmi és Willy Claes volt külügyminiszter áll a sor élén. A vádlottak padjára szólították a két érintett külföldi cég elnökét, Serge Dassault-t és Raffaelo Tetit is - az utóbbi azonban két héttel a per előtt, augusztus 22-én szívrohamban Rómában elhalálozott. A belga Télémoustique című politikai hetilap szerint több okból is szinte biztos, hogy a vádlottakat elítélik. Egyrészt a legtöbbjük ellen világos bizonyítékok vannak, másrészt a korrupciós és pedofil ügyektől megfáradt, rosszkedvű közvélemény is nyomást gyakorol, harmadrészt pedig a perrel megpróbálják helyreállítani az igazságszolgáltatás megtépázott tekintélyét - véli a belga lap.