Vissza a tartalomjegyzékhez


Béketárgyalások szeptembertől

Szeptemberben az Egyesült Államok és az Európai Unió illetékesei tárgyalóasztalhoz ülnek, hogy megvitassák: hogyan kerülhető el a két államszövetség eltérő törvényi szabályozásából adódó internet-kereskedelmi háború.

A csúcstechnológia új társadalom- és gazdaságpolitikai vetületeit felszínre hozó konfliktust az EU új adatvédelmi irányelve robbantotta ki, amely szigorú szabályozást követel az interneten gyűjtött mindenféle személyes adattal kapcsolatosan. Tudvalevő, hogy világszerte számos „ingyenes” információforrás használata, internetes vásárlás, vagy más szolgáltatás igénybevétele során kérnek az internet-felhasználóktól olyan személyes adatokat, amelyek felhasználását a két kontinensen eltérően szabályozzák.
Míg Európa szigorú állami bábáskodással igyekszik megvédeni az interneten (vagy bármilyen más számítógéprendszerben) barangoló és vásárló polgárai érdekeit, az amerikai kormány elkötelezte magát a minimális kormányzati beavatkozás és az internet önszabályozásának hatékonyságába vetett bizalom felé. Clinton elnök internetes főtanácsadója, Ira Magaziner szerint a kérdés politikai és technológiai szempontból is „rendkívül bonyolult”.
Az eltérő szemléletmódból eredő internetes kereskedelmi háború októberben törhetett volna ki, amikortól az EU adatvédelmi irányelve hatályba lép. Egyik rendelkezése ugyanis megtiltja az európai polgároknak személyes adataik továbbítását olyan országokba, melyek nem rendelkeznek „megfelelő személyes adatvédelmi szabályozással”. Amennyiben az internet-törvénnyel nem rendelkező USA nem megy át ezen a rostán, a transzatlanti internet-kereskedelemben komoly zavarok keletkezhetnek. Sőt, a multinacionális amerikai vállalatok sem kaphatnak majd személyes adatokat európai leányvállalataiknál dolgozó alkalmazottaiktól.
Magaziner úr szerint azonban az amerikai internetes adatvédelem az önszabályozás hatékonysága miatt hamarosan eléri majd az EU-szintet. Az európai törvényhozók pedig elismerik, hogy az új szigorú szabályozás komoly károkat okozhat az öreg kontinens gazdaságának. Az Egyesült Államok ezzel szemben bátorítja az internet világán belülről érkező kezdeményezéseket - például, hogy minden olyan internet-oldalt „adatvédelmi szempontból megfelelő” pecséttel lássanak el, amely önként kötelezi magát az adatvédelmi alapelvek tiszteletben tartására, és közli látogatóival, hogy adataikat hogyan gyűjti-kezeli, és mire kívánja használni.