Vissza a tartalomjegyzékhez


Időutazás a tőzsdén

Csütörtöki lapzártánkkor negatív csúcsot döntve 5098 ponton zárt a Budapesti Értéktőzsde (BÉT), amely egyben az idei legalacsonyabb záróérték. A befektetők talán emlékeznek, ez a pont megegyezik a tavaly januári értékkel. Az egy héttel ezelőtti, 5400 pont körüli érték pedig annyi volt, mint tavaly márciusban. A hullámzó árak még valószínűleg egy jó ideig borzolják a befektetők kedélyeit, hiszen sem a mélypontot, sem az emelkedést jelző „bika” tartós visszajövetelét nem meri senki megjósolni.
A nyugat-európai piacok esésével, a dollár gyengélkedésével és az Oroszországból érkező kedvezőtlen hírekkel magyarázták a BUX csütörtöki csaknem 6 százalékos csökkenését a tőzsdei szakértők.
A BÉT nem volt egyedül a mélyrepülésben, hiszen rekordmélyre esett csütörtökön a forgalom a moszkvai tőzsdén a rubel további árfolyamesése és a belpolitikai bizonytalanság miatt. A moszkvai börze RTS indexe 6,4 százalékkal 61,43 pontra zuhant a szerdai 65,63 pontról. A forgalom 1,18 millió dollárt tett ki az előző napi 2,2 millió dollár után. Az ABN AMRO egyik moszkvai szakértője szerint az orosz befektetők elfordultak a börzétől. „Olyan, mintha már nem is létezne.”
Az európai tőzsdék indexei is kis mértékben ugyan, de lefelé mozdultak. Az okok ugyanazok, mint amelyek a többi vezető európai tőzsdénél is: az orosz válság és az amerikai DJIA nyitás utáni rohamos gyengülése. Kereskedők szerint a Wall Street nyitás utáni hanyatlása (100 pontos eséssel 1,29 százalékot esve 7682 ponton zárt) annyira meglepte a párizsi befektetőket, hogy pánikszerű eladásba kezdtek. Nyomást gyakorolt a piacra a rubel árfolyamesése is.
A nem kívánt események ellenére nem pesszimisták a világ tőzsdei befektetői. Chikán Attila gazdasági miniszter megerősítette, hogy a magyar gazdaság helyzete stabil, Oroszországhoz fűződő gazdasági kapcsolatai nem olyan szorosak, hogy az ott zajló válságjelenségek miatt kormányzati beavatkozásra lenne szükség. A magyar kormány nem feltételezi, hogy az oroszországi fejlemények érintetlenül hagynák hazánkat, de hatásai semmiképp sem lehetnek olyan mértékűek, amelyek letéríthetnék az országot az eddigi gazdasági pályáról.

A BUX változása
(1998. 08.31-09.03.)

08.31. 5.252
09.01. 5.260
09.02. 5.415
09.03. 5.098