Vissza a tartalomjegyzékhez

SZÉCHEY NOÉMI
Általános adókönnyítés várható

A kormány csütörtöki ülésén tárgyalta az új adópolitikát. Az elfogadott adókoncepció legfontosabb eleme a várható általános adócsökkentés, amely nagymértékű, gyermekek után járó adókedvezményt is tartalmaz. Az új adópolitikai irányelvek, amelyek elsősorban a középréteget preferálják, csökkenteni kívánják az élőmunka-terhet, és a közeljövőben nem vezetnek be új, vagyont terhelő adót.

Az új adórendszer részleteiről még nem született végleges döntés. A gazdasági kabinet által támogatott háromkulcsos személyi jövedelemadó-táblában 400 ezer forintig 20, 400 ezer és egymillió forint között 30, e fölött pedig 40 százalékos adókulcsot állapít meg. Az ülésen a korábbi ígéreteket is meghaladó, átlagosan 6-7 százalékos társadalombiztosítási járulékteher-csökkentésről is határoztak, ugyanakkor az egészségügyi hozzájárulást, mely jelenleg 2100 forint, 3-4 ezer forint közé emelik.
A kormányülésen döntöttek arról is, hogy egy gyermek után is jár majd adókedvezmény. Egy gyermek után a várható kedvezmény évi 10 ezer forint, két gyermek után 100 ezer forint, három gyermek után pedig 200 ezer forint fölött lehet évente. Ami a befektetési adókedvezményeket illeti, azok továbbra is megmaradnak, azonban a részvények utáni adókedvezményt évi egymillió forintban limitálja a kormány. Az államkötvényekbe fektetők jövőre ne részesüljenek adókedvezményben, mert e befektetési formát nem kell ösztönözni. A biztosítási adókedvezmények változatlanok maradnak, kivétel az üzleti biztosítás, amely nem lesz leírható az adóalapból. Tisztázásra vár még, hogy lakásépítési támogatások esetében az áfa-visszatérítések csak új lakások építésénél, vagy lakásfelújításoknál is visszaigényelhetők legyenek-e.
Orbán Viktor miniszterelnök véleménye szerint az adó- és az élőmunka-terhek csökkentését a jövő évre tervezett 5-6 százalékos gazdasági növekedés, valamint a csökkenő infláció teszi lehetővé. Járai Zsigmond pénzügyminiszter szerint az elfogadott koncepció mellett a költségvetés bevételei a bázishoz képest 2 százalékkal nőhetnek majd. Járai szerint a reálbérek jövőre az adócsökkentés következtében egy százalékkal nőnek, ezen felül pedig további 2-3 százalékos reálbér-növekedés valósítható meg. A pénzügyminiszter elmondta: a jelenleg elfogadott koncepción csak abban az esetben kellene változtatni, ha az orosz gazdasági válság következtében világgazdasági recesszió következne be. Szerinte azonban ettől nem kell tartani.