Vissza a tartalomjegyzékhez

MUNKATÁRSUNKTÓL
Ámokfutó tanárnő Hajdúhadházán

Rapcsák Annamária tanítónő állítólag azért támadt késsel saját kisiskolásaira, mert azok „pokolian roszszak voltak”. Más szemtanúk szerint teljesen beszámíthatatlan, s ezért mindanfajta komunikációra képtelen állapotban volt a 31 éves nő, mikor tizenéves diákjaira rontott. Magyarországon ez az első eset, hogy pedagógus ennyire durván támadt gyermekekre.

Az eset kapcsán Pokorni Zoltán oktatásügyi miniszter jövő hétre rendkívüli értekezletet hívott össze, melyben tisztázni szeretnék, hogy miként lehetne a hasonló helyzeteket elkerülni. Mint ismeretes, Rapcsák Annamária 31 éves pedagógus csütörtökön kora délután minden közvetlen előzmény nélkül egy kenyérvágókéssel megtámadott és megsebesített nyolc kisiskolást valamint három kollégáját is a hajdúhadházi Földi János Általános Iskola tagiskolájában. Volt, akit többször is megszúrt, válogatás nélkül támadt mindenkire, aki útjába került. Többen megpróbálták megállítani ámokfutásában, sikertelenül. Végül az igazgató, meghallván a kiáltozást az ebédlőbe rohant, és lefogta az ámokfutó tanítónőt.
„Délután egy óra körül érkezett a bejelentés a rendőrségre, járőröket küldtek a helyszínre” - tájékoztatta lapunkat Kozma János rend-őr alezredes, a hajdúhadhá-zi rendőrség vezetője. A mentők szintén több autóval szálltak ki. A sérülek közül hat gyermeket és két felnőttet részesítettek kórházi kezelésben, két gyermeket kellett benntartaniuk megfigyelésre, szerencsére szin-tén csak könnyebb sérülésekkel.
Mint megtudtuk, a hajdú-hadházi tagiskolában mintegy kilencvenen tanulnak, többségében roma gyermekek. Az ámokfutó pedagógus, aki egyébként gyógypedagógia-szakos is, ez év márciusa óta dolgozik az intézményben. A tanítónő édesapja, Rapcsák András, a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség prominens politikusa nyilatkozatban ítélte el lánya tettét. Rapcsák Andrással lánya már hároméves kora óta nem él együtt, de folyamatosan tartják a kapcsolatot. A politikus sajnálkozását fejezte ki az eset miatt, és kijelentette, hogy kész támogatni lányát tette következményeinek elviselésében.