Vissza a tartalomjegyzékhez


Elkezdődött az egyházi kárpótlás

Várhatóan rövidesen lezárulnak a szakértői vizsgálatok a református és az evangélikus egyház által járadék formájában visszaigényelt ingatlanok ügyében. Fedor Tibor, az Egyházi Tulajdonrendezési Főosztály vezetője elmondta: a Magyarországi Református Egyház összesen 392 ingatlan járadékra váltását kérte, ezek általuk becsült értéke mintegy 6,5 milliárd forint. A Magyarországi Evangélikus Egyház 50 egykori ingatlanát igényelte vissza az államtól járadék formájában, csaknem 4 milliárd forint összértékben.
Fedor tájékoztatása szerint az eljárás a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségét (Mazsihisz) illetően már befejeződött. A zsidó felekezet mintegy 150 ingatlant jelölt meg a listán, ezek összértéke mintegy 13,5 milliárd forint. A járadék mértéke az ingatlanok értékének 4,5 százaléka. Az egyházak által összeállított jegyzékek vizsgálata után az igényléseket a kormány elé terjesztik, majd a kabinet külön megállapodást köt az érintettekkel azok elismeréséről. A Mazsihisz által összeírt ingatlanlista hamarosan a kormány elé kerülhet - mondta a főosztályvezető.
A Magyarországi Katolikus Egyház járadékalapjáról az Apostoli Szentszék és a Magyar Köztársaság által aláírt megállapodás rendelkezik. Az egyház mintegy 1200 ingatlan járadékra váltását kérte, ezek összértéke mintegy 42 milliárd forint. A kifizetések a katolikus egyház esetében már megkezdődtek.
Az egyedi ügyek rendezésében eljáró egyeztető bizottság a katolikus egyház igényeinek nagy részét ez év június végéig megtárgyalta, és várhatóan még szeptemberben áttekinti valamennyi, összesen 818 katolikus igénylést. Azt követően kerülnek napirendre a református és az evangélikus egyház, a zsidó felekezet, valamint a szerb ortodox és a baptista egyház ügyei. (MTI)