Vissza a tartalomjegyzékhez


Kérjük, ne nyalják a falakat

„Kérjük, ne nyalják a falakat!” - áll egy táblán, amelyet valaki Bolívia festői tájainak egyikén, messze fenn az Andok között helyezett el egy szálloda elé. Az épület falai ugyanis sóból vannak. Mi több, a tető, a szobákban elhelyezett ágyak némelyike, a székek, asztalok, sőt a bár is sóból vannak. A padló is sókristályoktól fénylik.
A nemrég új nevet kapott szálloda, a Salt Palace and Spa a chilei határ közelében áll, egy történelem előtti sóstó kiszáradt medrében, 3800 méterrel a tengerszint felett. A kiszáradt tómedret vulkánok és gejzírek, flamingók és kaktuszok veszik körül és teszik Bolívia egyik fő idegenforgalmi attrakciójává. A szállodát a vállakozó kedvű Juan Quesada építtette 35x35 centiméteres sótömbökből. Az üveggel fedett központi udvart 12 szoba veszi körül, összesen 24 ággyal és több közös fürdőszobával. Az Andokra jellemző szikrázó napsütésben átforrósodnak a sótömbök, és éjszaka - amikor odakinn alaposan lehűl a levegő - kellemes meleget árasztanak a kényelmes szobákban, ahol nem érezni sós szagot. Az illemhelyek vízöblítésesek, de zuhanyozók nincsenek. A négy évvel ezelőtt épült szállodában ötven dollár az egyágyas és hatvan a kétágyas szoba egy éjszakára. A melléképületben jutányosabb áron is éjszakázhatnak turisták. Augusztus végére elkészül a kilenc lyukú golfpálya - valószínűleg az első, amely sómezőre épült. Szauna és játékterem is készül. Amellett, hogy maga a szálloda is érdekes, a környék egyenesen lélegzetelállító.
Alkonyatkor és hajnalban a napsugarak sejtelmes árnyékot vetnek a sómezőre és a geometrikus alakú sókristályokra. Mielőtt a nap lebukna, az élénkvörös égbolt és a szikrázóan kék sómező élesen elválik egymástól. A legközelebbi város Uyuni, 350 kilométerre a fővárostól, La Paztól. Uyuni egykor az ország vasúti csomópontjainak egyike volt. A vidéken még ma is bányásznak, de az idegenforgalom a fő bevételi forrás. Legkevesebb 15 000 turistát várnak az idén, és rendszeres a vasúti összeköttetés La Paz és Uyuni között. Gomba módjára nőnek ki a földből szállodák, éttermek és éjszakai mulatóhelyek, várva a főként Európából és Izraelből érkező turistákat. A közeli Isla de Pescadorest (Halászszigetet) kaktuszerdők borítják (némely példány tíz méter magasra nőtt), és a csincsillához hasonló hoszszúfarkú rágcsáló, a vizcacha népesíti be. A Kolumbusz előtti időkben a környéken élő kecsua és aymara indiánok lámaháton szállították a kitermelt sótömböket az Andokon át messzi síkságokra. Ma ócska teherautók viszik a közeli falvakba a sót, ahol megszárítják, megőrlik, jódot kevernek hozzá és eladásra csomagolják, s ma is vágnak sótömböket. (MTI)