Vissza a tartalomjegyzékhez


Ezredforduló-visszaszámlálás Párizsban

Félidőhöz érkezett a párizsi Eiffel-torony: „J-500” (Jours-500) - még 500 nap az ezredforulóig - hirdette szerdán a messziről látható felirat a francia főváros jelképén. Amióta a száz méter magasan elhelyezett, 33 méter széles világító táblán 1997. április 6-án megjelent a történelmi dátumig hátralévő 1000 napot jelző felirat, azóta tart a roham az éttermek és szállodák ellen. Franciaországban már ma kirajzolódnak a századvég luxuskörülmények között történő megünneplésének körvonalai, amelyek mögött elbújhatnak az európai szomszédok hasonló tervei. Legkevesebb 400 millió frankkal „száll be” a francia adófizető - és akkor még nem esett szó a mecénásokról, például városokról és községekről.
Amikor a „grandeur”-ről, az igazi nagyságról van szó, a francia állam nem kicsinyes. Az ismert építész, Nicholas Normier például 200 méter magas „Föld-tornyot” tervez a város keleti részében - ellenpontjául a nyugati városrészben magasló Eiffel-toronynak. A 250 millió frankba kerülő faépítmény a XX. század környezettudatát hivatott jelképezni. Normier a Le Parisien című bulvárlapban azzal érvelt terve mellett, hogy a francia főváros végképp nevetségessé tenné magát, ha 0,4 milliárd frankot költene az ezredfordulóra, miközben London és Hannover nem sajnálná a 10-20 milliárdot sem. Amennyiben tervét jóváhagyják, úgy a „Föld-torony” a legjobb esetben 2000 júliusára készülhetne el. A nemzetközi érdeklődés azonban elsősorban 1999 szilveszterére irányul. Az Eiffel-torony első emeletén lévő Jules Verne étterem ennek ellenére - sok más ismert étteremmel ellentétben - csak 1999 szeptemberétől fogad el asztalfoglalást. A luxus és a szórakozás nagy „szentélyeiben” azonban már minden hely foglalt. A párizsi Ritz Hotelban például már két és fél éve lefoglaltak minden szobát 1999 szilveszterére, sőt a híres „Tour d’Argent” étteremben 1991 óta nem lehet asztalt kapni az évezred utolsó éjszakájára.
Legyen szó akár az ismert párizsi kabarékról, a Loire-menti Troisgros kastélyszállóról, a biarritzi Palast Hotelről vagy a La Mere Poulard étteremről a Mont-Saint-Michelen, a történelmi éjszakára már alig lehet szobát vagy asztalt foglalni. Egy valami azonban már ma bizonyos: pezsgőben nem lesz hiány. Több mint harminc pezsgőpincészet különleges itallal készül az ezredfordulóra, és az évszázad legnagyobb forgalmára számít. 1999 szilveszter éjszakáján - a szokásos 264 millió helyett - 310 millió üveg pezsgő olthatja majd az ünneplők szomját. (MTI)