Vissza a tartalomjegyzékhez


Jótanácsok kezdő akvaristáknak

Az akvárium elhelyezésére gondosan ügyeljünk:
Ne kerüljön oda, ahol a nap vagy a fűtőtest esetleg túlmelegítheti. Csak olyan kereskedőktől vásároljunk, akiknél igényesen berendezett akváriumok vannak, nincsenek döglött halak a vízben, és szívesen szán időt a tanácsadásra is. Berendezés előtt szánjunk időt komolyabb szakirodalmak olvasására.
Lehetőleg olyan növényzettel és élővilággal rendezzük be akváriumunkat, amelyek a természetben is előfordulnak együttesen. Biotóp (önfenntartó) akváriumoknál rendkívül fontos a többlépcsős szűrőrendszer és a megvilágítás (a napenergia pótlása) spektruma, erőssége és időtartama.
A szűrő anyagát soha ne mossuk klóros csapvízben! Ez tönkre teszi a már kialakult hasznos baktérium-telepeket és a biológiai szűrést. A szűrőanyag kimosásához az akvárium vizéből merítsünk egy keveset, és ebben nyomkodjuk ki a szivacsból a mechanikai szennyeződést, majd klórtalanított csapvízzel (a túl kemény vizet desztillált vízzel keverjük!) töltjük fel az akváriumot, így a részleges vízcserét is végrehajtottuk. Teljes vízcserét biotóp akváriumoknál egyáltalán nem ajánlatos végezni, egyszerű szűrésű akváriumoknál is csak nagyobb probléma esetén indokolt.
A veszély nélkül betelepíthető halak számának megállapítására a legegyszerűbb számítás: ahány centiméter hosszú a hal (fejétől a farokúszója végéig), annyi liter vízre van szüksége.
Az akváriumokra leselkedő legnagyobb veszély: a TÚLETETÉS! A természet rendkívül sovány étlapot kínál a halaknak, éppen ezért a halak minden veszély nélkül kibírják akár 10 napig is étel nélkül.
Az elzsírosodott halak könnyen betegednek meg, a vízben maradt el nem fogyasztott táplálék a meleg vízben gyorsan bomlik, és szennyezi a vizet. Élő biotóp medencébe soha ne tegyünk fertőtlenítő szereket! Idegen helyről kapott halakat csak megfelelő karanténozás után tegyük működő akváriumunkba.
Tengeri akvárium önálló telepítésébe csak akkor érdemes belefogni, ha édesvíznél már elegendő tapasztalatot szereztünk, mivel ennek fenntartása komoly feladatot jelent.