Vissza a tartalomjegyzékhez

MÉSZÁROS MÁRIA
Játékország tengerpartján

Ha ellátogatunk az óbudai Zichy Kastélyban lévő régi játékok múzeumába, meglepődve tapasztaljuk, hogy nagyanyáink játéksarkában megtalálható volt a pontosan kicsinyített mása mindannak, ami az akkori felnőttek világában közkézen forgott.
Fontos, hogy gyermekeink megismerkedjenek a természetes anyagokkal és azok használatával, de a civilizáció egyéb tartományait a mai sokszínű világban sem zárhatjuk el gyermekeink elől. Hogyan válasszunk játékot, befolyásoljuk-e őket a játéktevékenységekben? Kérdéseinkkel dr. Páli Judit játékszakértőt, pedagógiai szakpszichológust, a Pető Intézet docensét kerestük fel.
„A klasszikus gyermekértékek elforgácsolódtak, kiszorította őket a diszkó, a látványcentrikus, gyors vágású, pergő filmek, a számítógépes játékok” - állapította meg Páli Judit. A pszichológusnő szerint a szülők gyakran válogatás nélkül vásárolnak, könynyen beleesnek a kereskedelmi dömping bűvöletébe. Pedig fontos lenne, hogy a szülő tisztában legyen gyermeke életkorának és személyiségének sajátosságaival. Így sok értelmetlen pénzkiadástól is megkímélhetnénk magunkat, hiszen minden otthonban vannak olyan játékok, amelyekhez a gyerek sohasem nyúlt. A plüssállatok esetében például ott rontják el a szülők - állapította meg a játékszakértő -, hogy a szükségesnél jóval többet vásárolnak, így a kisgyermek nem képes összpontosítani szeretetét, érzelmeit. Jó megoldás, ha a felesleget elajándékozzuk, ezzel az adás gesztusát is megtaníthatjuk. Ha viszont valamilyen gyűjtőszenvedélyről van szó, a szülők sokszor abba a hibába esnek, hogy a gyűjteményt nem teszik hozzáférhetővé a gyerek számára.
Sok szó esik mostanában a képességfejlesztésről, melyhez a játék nagyban hozzájárulhat. Páli Judit kifejtette: a gyerekeknél nem lehet a képességfejlesztést kierőszakolni, de játékos módon beleavatkozhatunk ezekbe a folyamatokba. Megelőzhetjük ezzel az esetleg jelentkező, ma gyakran problémát okozó tanulási nehézségeket. A képességfejlesztő játékok fejlesztik a figyelmet, a memóriát, bejáratnak bizonyos fogalmakat, és nem utolsó sorban sikerélményhez juttatják a gyermeket. Sajnos egyre ritkábban tapasztalhatjuk, hogy a családok együtt ülnek le játszani, pedig ez mindenképpen élmény, nemcsak a gyermek, hanem a szülő számára is. A játékszakértő szerint nagyon fontos lenne, hogy a szülők a gyermek valós igényei alapján válasszák ki a játékokat, és ne a reklámok, a divat vonzásában.


Szabó Mónika külkereskedő, a Discovery Toys játékcsalád magyarországi forgalmazója a Heteknek elmondta, hogy ez a képességfejlesztő játékrendszer egy húsz éve működő amerikai cég által a világpiacról vásárolt és saját kifejlesztésű játékok együttese, melyet a világ számos országában forgalmaznak. A játékok egyik lényeges jellemzője a sokoldalúság: számos darabbal kicsi kortól akár felnőtt korig lehet játszani, másrészt egy-egy játék több képességet fejleszt egyszerre. Az anyagok közt van textil, műanyag, papír, használhatnak a gyerekek gyurmát, festéket és számítógépes programokat is kínálnak a gyártók. Fontos szempont a játékrendszerben a tematikus építkezés, de az egyes játékok külön-külön is jól alkalmazhatóak. A hazai forgalmazók elsősorban azokat a fajta játékokat ajánlják, melyek különösen hiányoznak az itthoni piacról, például a nagy mozgást fejlesztő játékokat, a vizuális képességek fejlődését elősegítő termékeket, a logikai és társas játékokat. A Magyarországon működő mintaboltokban az árusítást magasan képzett szakemberek végzik, akik megfelelő tanácsokkal látják el a szülőket, ezenkívül a helyszínen kipróbálhatjuk valamennyi játékot. Mivel a játék a legintenzívebb gyakorlás, a szakemberek a különböző fejlődési zavarokkal küzdő gyerekeknek is ajánlják ezeket a termékeket. Budapesten három helyen is működik Discovery Toys játszóház, ahol a játékok megtekinthetők, kipróbálhatók.

Budapesti Állat és Növénykert, kéthetente, hétvégén,
Almássy téri Szabadidőközpont, havonta egyszer a Kölyökvárban,
Wekerle Gyerekház (XIX. Petúr u. 7.), minden hónap első szombatján 10-12-ig.
Budapesti mintabolt: VI. Felsőerdősor u. 12-14.
Tel.: (06-1) 352-67-25