Vissza a tartalomjegyzékhez


A leendő felelőtlensége

Annak idején 1948-49-ben a sportegyesületek államosításának egyik legkomolyabb kárvallottja az UTE volt. Nem volt elég, hogy a klub és a pálya állami tulajdonba került, még viselnie is kellett a béketábor belügyi „Dinamo” csapatait idéző „Dózsa” nevet a belügy csapataként.
A rendszerváltás után hiába önállósult a klub, a régi viszonyrendszer tehertétele megmaradt, ugyanis a stadion a belügyminisztérium tulajdonában maradt. A professzionális nemzeti labdarúgó-bajnokság megalakulása magával hozta a klubok gazdasági társasággá alakulását. Újpesten megalakult a labdarúgó-klubot üzemeltető kft., tervbe volt véve a részvénytársaság megalakítása, amelybe a belügyminisztérium az rt. egyik tulajdonosaként apportként bevitte volna a stadiont. Így az rt. mögött felsorakozó befektetőcsoport egy szórakoztató-, üzlet- és sportcentrummá kiegészítve építette volna újjá a jelenleg igencsak rogyadozó stadiont, megteremtve ezzel az egyesület működésének alapjait.
Az egész tervet meghiúsította azonban a leendő sportminiszter egy kijelentése: az állami tulajdonú sportlétesítményekkel az új sportminisztérium fog rendelkezni. Már amikor létrejön az új minisztérium, teszem hozzá én: a tervek szerint 1999 január-februárjában. A klub viszont most került válságba. A kijelentés a befektetőcsoport meghátrálását okozta. A túros hátú közös ló sorsa érthető módon nem vonzó perspektíva a befektetők számára. Az állami tulajdonok sorsa ismert Magyarországon. Az újpesti stadion állapota talán a legkritikusabb Budapesten, felújítására vélhetően a hetvenes években költöttek utoljára.
Ezzel a problémával küzd többek között a Fradi és az MTK is. Szerencsétlen FTC-nek kormányváltáskor ezért kell a nyakába venni újabb és újabb pártkomisszárokat Benedektől Horváth Béláig. Az MTK-nál nem lehet a pályán egy komolyabb beruházást csinálni, nem tudván, kié lesz a munka gyümölcse, ugyanis a pálya állami tulajdonban van.
A befektetők kihátrálása után Újpesten fizetésképtelen, csődközeli állapot állt be. A klub vezetése hiába üldözi a leendő sportminisztert, elérni nem tudja. Deutsch nem tárgyal és nem nyilatkozik. Miről is tárgyalna? Még nem sportminiszter, ezekről a kérdésekről még nem rendelkezik, még nincs valós hatáskörökben lefektetett felelősége. Felelőtlen.
Az ő felelőtlensége viszont veszélybe sodorta az egyik legpatinásabb magyar klubot. Megtehette azt, hogy a stadion apportálására tett belügyminisztériumi ígéretet visszavonja, de a stadion tulajdonlása által a klub felé fennálló tulajdonosi kötelezettségeit nem kerülheti ki, a Megyeri úti pálya tulajdonviszonyoktól függetlenül az Újpesté! A tulajdonos kötelessége egy olyan konstrukció kidolgozása, amelyben biztosított a bajnokcsapat múlt és jelenbeli eredményeihez méltó működés. Jelenleg sajnos még mindig az a szemlélet uralkodik, amelyik a tulajdonosi jogok élvezése mellett a tulajdonosi kötelezettségekről tudomást sem szeretne venni.
Emellett sajnos olyan méltatlan támadások érik Szabó Bencét, az UTE elnökét, amelyeknek itt-ott már politikai ízük is van.
Az elmúlt néhány évben az Újpest azok közé a klubok közé tartozott, amelyeknek a legkomolyabb ellenszéllel szemben kellett működniük. Ez az ellenszél jelenleg fokozódik. Hogy ezt a mostani helyzetet politikai szándékok vagy szakszerűtlenség vagy részvétlenség vagy felelőtlenség okozta, nem tudom, de ezeknek az UTE nem lehet az áldozata.
(Magyary Ferenc)