Vissza a tartalomjegyzékhez

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Árvíz után járvány Kínában

Kínában az emberéletek ezreit követelő áradás a hétvégén olyan méreteket öltött, amelyre fél évszázad óta nem volt példa. Az anyagi kár már milliárdokban mérhető. A katonaság nagy erőkkel dolgozik a gátak megerősítésén, a kormány felszólítása pedig így hangzik: „Csináld vagy meghalsz!” A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy hamarosan kezdődik a szokásos évi esőzéseket követő járványok időszaka.

A tovább tartó áradások miatt a kínai kormány mintegy öt és félezer kilométer hosszan kiköltöztette a lakosságot, hogy megelőzze a további veszteségeket. Emberek milliói maradtak otthon nélkül: több mint 14 millió embert kellett evakuálni. Többségük rokonoknál vagy alkalmi táborokban húzódik meg. A legutolsó adatok szerint több mint háromezren haltak meg. Utoljára 1954-ben volt ennyire súlyos áradás, akkor mintegy 30 ezer halálos áldozatot követelt a víz.
Az ár mostanra veszélybe sodorta az ország legfontosabb ipari központjait, olajmezőit is, és mintegy 21,5 millió hektár termőterületet árasztott el. Az anyagi kár meghaladja a 24,1 milliárd dollárt. Leginkább a vidéki lakosság helyzete aggasztó, a kormány ugyanis inkább a parasztok földjeit hagyja víz alá kerülni, hogy így mentse meg a városi lakosságot. A gátak, töltések megerősítésén kétmilliónál is több katona, illetve civil lakos fáradozik éjjel-nappal. A folyó szintje egyébként 46 méterrel emelkedett a veszélyesnek számító szint fölé, egyes helyek pedig több mint hatvan napja vannak víz alatt.
A kormány évek óta dolgozik egy gátrendszer kiépítésén, amely azonban környezetvédő csoportok szerint még nagyobb katasztrófák számára nyithat ajtót. A Jangce alsó folyásánál ugyanis a gát léte hamis biztonságtudatot épít ki az emberekben, vonzza az ipari befektetéseket, ám valójában védtelenül hagyja a területet a Jangcéba futó folyókkal szemben.
Az áradással szembeni küzdelemben komoly problémát jelentenek a járványok. Mivel a kórházak, egészségügyi központok is víz alá kerültek, kevés a gyógyszer. Gyakoriak a gyomorbetegségek, a vérhas, a hepatitisz és a vízben élő kórokozók által terjesztett betegségek. A lázbetegségek egy halálos változata máris 400 embert támadott meg, a helyzet pedig még súlyosabbá válhat az elkövetkezendő három hónap során - ez ugyanis az az időszak, amikor az esőzéseket különféle járványok követik.