Vissza a tartalomjegyzékhez


A HÉTEN TÖRTÉNT
Hurrikán-évad

Elérte az Egyesült Államok déli partjait a meteorológusok által Bonnie-nak keresztelt hurrikán. A part mentén szerdán hajnalban végigszáguldó Bonnie 560 ezer embert hagyott elektromos áram nélkül. A szélvihart követő ár mindent elöntött, a házak ablakai betörtek, a fákat gyökerestől kitépte a vihar. Több helyen észleltek tornádókat is, ám súlyosabb anyagi kárról nem érkezett jelentés. Jóllehet Bonnie közeledtét megelőzően mintegy 500 ezren menekültek a kontinens biztonságot nyújtó belső részeibe, a hurrikán által keltett erős hullámzás, amely az Atlanti-óceánból, Florida felől New Jersey felé hajtotta a vizet, halálos áldozatokat is követelt, köztük egy hatéves kisfiú életét. Brunswickban a vihar úgy felgyűrte a kórház tetejét, mint egy konzervdobozt a konzervnyitó. Egy tudósokból álló csoport repülőgéppel repült be a hurrikán közepébe, hogy ott megfigyeléseket végezzen. Beszámoltak arról, hogy a hurrikán centrumában még egy hóviharon is átrepültek. (CNN)


Egy kereszt marad

A pápai keresztnek Auschwitzban kell maradnia, a többi keresztet azonban el kell távolítani - áll a lengyel püspökök nyilatkozatában. „A 152 lengyel kivégzésének helyén álló kereszt ugyanolyan tiszteletet érdemel, mint a táborban elhunyt más nemzetek vallási jelképe” - áll a nyilatkozatban. Az Auschwitzban álló keresztet 1988-ban a katolikus egyház jóváhagyásával állították fel. A kereszt eltávolítását zsidó szervezetek hosszabb ideje követelik. Védelmezésére radikális katolikusokból álló társadalmi szervezet alakult, amelynek vezetője 42 napon át folytatott éhségsztrájkot a kereszt helyén maradása érdekében, majd július végén további keresztek állítására szólította fel a hívőket. A területen jelenleg 220 kisebb-nagyobb kereszt áll. A püspöki kar állandó tanácsa a dokumentumban elismerte, hogy a kereszt védelmezésére alakult csoport tevékenysége a keresztet a megosztás eszközévé tette. „Az önkényes keresztállítások a provokáció szándékát hordozzák, s összeegyeztethetetlenek a különleges helynek kijáró tisztelettel, mivel sértik az áldozatok emlékét és zsidó testvéreink érzékenységét” - szögezték le a lengyel püspökök. (MTI)


Tragédiák a Földközi-tengeren

Nem egyedülálló az a jelenség, amikor emberek a kockázatot félretéve próbálnak átjutni egy számukra talán kedvezőbb lehetőségeket kínáló országba. A Földközi-tengeren a Maghreb-országok lakosai (Észak-Afrika) akár 6000 márkának megfelelő összeget is kifizetnek az illegális szállításért. A cél a Gibraltári-szoroson keresztül Spanyolország, ahonnan sokan tovább szeretnének menni Franciaországba, Belgiumba vagy Németországba. Csaknem minden éjszaka indulnak embercsempészek által szervezett 20-30 fős csoportok rozoga csónakokon, de sokan nem érkeznek meg. Nagy részük ugyanis hegyvidéki ember, aki csak a televízióból ismeri a tengert. A „paterákkal” való üzlet csaknem olyan kifizetődő a maffiának, mint a drogkereskedelem, viszont jóval kevésbé kockázatos, az eddig elfogott embercsempészek közül ugyanis még senki ellen sem emeltek vádat. Az Atime illetékes marokkói hivatal évi több mint ezer halálos áldozattal számol, Andalúzia kisebbségi biztosa ugyanakkor évi 400-500-ra teszi a tenger áldozatainak a számát. (MTI)


Uzsorás nápolyi érsek

Az olasz államügyészség házkutatást tartott Michele Giordano bíborosnál, Nápoly érsekénél, akit azzal gyanúsítanak, hogy köze volt a fivére által irányított uzsorakölcsön-hálózathoz, amely évi 1000 százalékot is elérő kamatokat számított fel pénzzavarba került ügyfeleinek. Az ügyészségi vizsgálat szerint egymilliárd líra (120 millió Ft) vándorolt a bíboros számláiról fivére, Mario Lucio Giordano számláira. A hatóságok vizsgálják, hogy nem a calabriai maffia, a Ndrangheta pénzét segített-e tisztára mosni a nápolyi érsek. A Vatikán az olasz állammal 1929-ben kötött konkordátumra hivatkozva nehezményezte, hogy az ügyészség elrendelte a bíboros telefonjainak lehallgatását is. (MTI)


Michele Giordano bíboros, Nápoly érseke Fotó: MTI