Vissza a tartalomjegyzékhez

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Lemondott az amerikai ENSZ megfigyelő

Lemondott William S. Ritter, az az amerikai katonai megfigyelő, aki leghoszszabb ideje dolgozik az ENSZ megbízásából Irakban - jelentette a The New York Times című amerikai újság. Lemondó nyilatkozatában Ritter kijelentette, hogy a megfigyelések végrehajtásának elmulasztása „az iraki vezetésnek való engedés” volt, amely „komédiának” állította be a megfigyelők munkáját.

Ritter elmondta, hogy múlt év novembere és ez év augusztusa között az ENSZ legalább hétszer próbálta megakadályozni, illetve hátráltatni a megfigyeléseket. Lemondását annak érdekében hozta nyilvánosságra, hogy az Egyesült Államokat és az Egyesült Nemzetek Szervezetét rákényszerítse arra, hogy Irakkal szemben ismét szigorúbban járjon el.
Ritter egy interjúban közölte: az amerikai kormányzat tavaly óta titokban diplomatikus megoldást próbál találni Szaddámmal való konfrontációjára, ezáltal elhagyta korábbi politikáját, melynek értelmében szankciókkal és katonai csapás fenyegetésével próbálták az iraki vezetőt együttműködésre kényszeríteni. Rámutatott arra, hogy az angolok hajlandóak lettek volna az együttműködésre tavaly augusztusban, a Washingtonnal való megbeszéléseket követően azonban visszaléptek.
Az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács egy szószólója elmondta: „sajnálattal vettük tudomásul Ritter lemondását. Személyét, valamint munkáját a legmagasabb szinten tiszteljük. Annak felvetése, hogy vezető adminisztrációs tisztek megbeszéléseket folytattak az angolokkal a megfigyelések leállításáról, teljes egészében kitaláció”.
Kofi Annan ENSZ főtitkárt Ritter levelében azzal vádolta, hogy „a valós és képzelt iraki sérelmek szószólója”. Ritter szerint „a fegyverzetellenőrzés illúziója veszélyesebb, mintha egyáltalán nem lenne fegyverzetellenőrzés. Amit a Biztonsági Tanács ma propagál, az egy akkora illúzió, amelynek minden jóindulatom ellenére nem lehetek, és nem is leszek részese”.