Vissza a tartalomjegyzékhez

CSEREKLYEI MÁRTA
Alsótagozatos gyilkosok

Néhány hete Chicagóban szexuálisan zaklattak majd megöltek egy tizenegy éves kislányt. Nemrégen megkerültek a gyilkosok is: egy hét-, és egy nyolcéves kisfiú. A hír még a legkülönfélébb brutalitásokon megedződött amerikai közvéleményt is megdöbbentette. Az eset felelevenítette a fiatalkorúak által világszerte egyre nagyobb számban elkövetett gyilkosságok kapcsán kirobbant vitát, s egyre sürgetőbbé válik annak tisztázása is, hogy meddig terjed a társadalom, illetve a kormány felelőssége.

A tizenegy éves Ryan Harris holttestére még július 27-én találtak rá Chicago egyik külvárosában egy bokorban: koponyáját éles tárggyal bezúzták, szexuálisan zaklatták majd megfojtották. A nyomozás során a rendőrség szemtanúként kihallgatott egy hét és egy nyolc éves kisfiút is, akiknek elmondása szerint egy ismeretlen férfi autójába csalogatta Ryant. A két kisfiú azonban nem sokkal később elkezdte megváltoztatgatni vallomását, olyan részleteket tárva fel, amelyeket csak a rendőrség tudhatott a gyilkosságról. Ez gyanút keltett. Hamarosan kiderült: a gyilkosság napján Ryan a nyolcéves fiúval indult kerékpározni. Pár utcával arrébb találkoztak a fiú hétéves társával. A fiúk elkezdték kővel dobálni Ryant. Az egyik kő olyan erősen találta el a kislányt, hogy betörte a koponyáját. A fiúk ekkor bevonszolták az eszméletlen Ryant a közeli bokrokba, ahol molesztálni kezdték az ájult lányt, akit végül saját ruháival megfojtottak. A kerékpárt szintén elrejtették: terveik szerint később visszatértek volna érte, hiszen az „egész játék” a biciklire ment ki. Ezután hazatértek: egyikük rajzfilmet nézett, a másikuk pedig kedvenc háziállatával játszott.
A szomszédokat megdöbbenten értesültek a történtekről. Ezek a gyerekek nem szörnyetegek”, mondja egyikük. A környék mosodájának alkalmazottja, Shirley Blanton elmesélte, hogy a gyerekek gyakran betértek hozzá, hogy segítsenek a takarításban, ezzel keresve egy kis pénzt édességekre. Néha odajött hozzám az egyik fiú, hogy megöleljen, aztán már szaladt is a dolgára, mondja. A nagyobbik fiút az osztály egyik legjobb tanulójaként tartották számon. A szomszédok szerint annyira félénk volt, hogy csak ritkán merészkedett messzire.
A bírósági kihallgatás alatt a hétéves vádlott szíveket, házat meg szivárványt rajzolt ügyvédje írótömbjébe. A nyolcévesnek fel kellett állnia egy székre, hogy egy szemtanú jobban láthassa. Az első kihallgatások során a fiúk csak izegtek-mozogtak a székeken, amelyekről még a lábuk sem ért le a földre. Amikor megtudták, hogy nem mehetnek haza a szüleikkel, pityeregni kezdtek. Nyilvánvalóan semmit sem fogtak fel abból, amit elkövettek.
Még a tizenöt év alatti gyilkosokhoz hozzászokott Amerika is megdöbbent a tizéves kor alatti bűnözők felbukkanásán. Ők túltesznek azokon a tízenegy és tizenhárom éves fiúkon, akik nem is olyan régen egy iskolaudvaron lövöldözve ölték meg több társukat, vagy azokon a hasonló korú gyermekeken, akik 1994-ben Chicagóban a tizennegyedik emeletről ledobták egy ötéves társukat.
Ryan meggyilkolása újra fellobbantotta azt az amúgy is parázs vitát, amely akörül robbant ki, hogyan kellene kezelni a kisgyermekek által elkövetett bűncselekményeket. Az Egyesült Államok legtöbb államában hétéves kortól lehet egyáltalán bűncselekménnyel vádolni valakit. Pszichológusok szerint az enynyire fiatal gyerekek gyakran nem is tudják szétválasztani a valóságot a fantáziálástól. A törvény értelmében még fiatalkorúak börtönébe sem lehet küldeni őket.
Országszerte egyre fiatalabb elkövetőkkel találkozunk, mondja Bob Benjamin, Cook megye bírója. 1996-ban 17 tízévnél fiatalabb gyermek követett el gyilkosságot. Egyre több gyermek zaklatja szexuálisan kortársát. 1980-ban 222 tizenkét év alatti gyermek követett el nemi erőszakot, 1996-ban pedig már 553 (ez az összes elkövetett nemi erőszak 1,7 százaléka). Idén áprilisban például egy hét-, egy nyolc-, és egy tizenegy éves fiút fogtak el Dallasban, mivel szexuálisan zaklattak egy hároméves kislányt.
El sem tudok képzelni ennél iszonyatosabb és égbekiáltóbb tettet, jegyzi meg a mostani eset kapcsán Michael Oppenheimer ügyész. A részletek ismerete nélkül egyszerűen elképzelni sem lehet, mi késztette ezeket a fiúkat arra, hogy elkövessenek egy ilyen szörnyű tettet, mondja Dr. Lauren Wakschlag, a Chicagói Egyetem gyermekviselkedéstani intézetének igazgatója. „Szerintem magunkba kell néznünk, meg kell vizsgálnunk a társadalmat, és el kell gondolkoznunk azon, mi juttatta erre a pontra ezeket a gyermekeket, és hogy mit tehetünk a további ilyen esetek megelőzése érdekében.


Playboy-stratégia a gyermekek ellen

A korábban gyakorlatilag ismeretlen jelenségnek számító gyermekkori brutalitás és szexuális erőszak kiváltó okai között jelentős szerepet játszhatnak a kiskorúak részére készült rajzfilmek, reklámok, zenei klipek és számítógépes játékok mind erőteljesebb agresszív vonásai és sokszor a pornográfia határát súroló (vagy éppen átlépő) erotikus ingerei. Judith A. Riesman szociológus a „Könnyű pornó valódi szánékai” című könyvében leírja: Hugh Hefner, a Playboy magazin kiadója személyesen válogatja ki a lapjába a gyermekről készült karikatúrákat és fotókat. Az eddig megjelent több mint 3000 ilyen témájú ábrázolás háromnegyede szexuális vagy erőszakos jellegű.
Hefner stratégiája az ifjúság megnyerésére irányul. A Playboy eladott példányainak egynegyedét középiskolások veszik meg. Marketingpolitikájukról árulkodik egyik munkatársuk nyilatkozata: „Olvasók folyamatosan pártolnak el lapunktól, akiket a fiatalok közül kell pótolni. ... A Playboynak az emberi elme képernyőjén állandóan vetített filmmé kell válnia.”
Riesman szerint egy szexmagazinban különleges jelentőséggel bír a gyermekhősök ábrázolása. Superman, Batman és társaik alkalmasak arra, hogy megragadják a gyermekek figyelmét. Miután a kommunikáció folyamatának ez az első és legnehezebb lépése megtörtént, a gyermek a jelenet részesévé válik, míg végül azonosul és egyetért a hős cselekedeteivel. Ezt a folyamatot a pszichológusok az úgynevezett „gyermekmágnesek” ötlépcsős modelljével ábrázolják:
1. Hívd fel a gyermek figyelmét a jelenetre
2. Vond be, azonosítsd a jelenettel
3. Fogadtasd el, hagyasd jóvá a hősök cselekedeteit
4. Dolgozd be, tároltasd a „hősi” szexjeleneteket az emlékezetben
5. Késztesd a hős utánzására

Az asszociációs, megismerési és modellező pszichológiai elméletekre hagyatkozva az a cél, hogy miután a gyermek figyelmét bevonták a „játékba”, a beazonosítás és résztvevő magatartás a jelenet eseményeinek tudatalatti jóváhagyásához vezessen. Később bizonyos szituációk beindíthatják a gyermek tudatalatti emlékezetét, valamint az egykor látott hős magatartásának modellezését.
Ez a tudatosan értékromboló program arra tanítja a fogyaszókat, hogy tolerálják és végül elfogadják a gyermekek megbecstelenítését, sőt erőszakos, gyilkos bántalmazásukat is - írja könyvében Judith A. Riesman.