Vissza a tartalomjegyzékhez

MUNKATÁRSAINKTÓL
Ki mellett áll a gödöllői Fidesz

A gödöllői Fidesz-csoport polgármester-jelöltjét támogatta az FKgP mellett az MSZP és az SZDSZ is; az országos Fidesz-elnökség ezzel szemben az MDF jelöltjét támogatta, szem előtt tartva a Fidesz és MDF között létrejöhető pártegyesülést. Az ügy azért is kínos, mert Gémesi Györgyről, az utóbbi két párt szorosabb szövetségét szorgalmazó, s emiatt „unionistának” is nevezett MDF-ügyvezetőről van szó.
A Fidesz helyi szervezete az 1994-es országgyűlési választások után újjáalakult a városban. A sikeres helyhatósági választásokat követően tavaly májusban a csoport addigi elnöke lemondott. A csoport élére a tagság Morvai Istvánt választotta. Az 1998-as parlamenti választásokra készülve a Morvai vezette csoport megválasztotta parlamenti képviselő-jelöltjét is, akit aztán Gémesi György kedvéért vissza kellett léptetni, mivel őt az MDF-Fidesz választási paktum állította jelöltnek. Ez viszont magával hozta Morvai lemondását és a csoport több tagjának kilépését. A megmaradó csoport még a parlamenti választások előtt bejelentette igényét az országos elnökség felé saját jelölt állítására a polgármester-választáson - méghozzá az MDF-es Gémesi vezette városvezetés ellen.
Az októberi választásokra készülve megtalálták saját polgármester-jelöltjüket Szabó János okleveles matematikus személyében, akit ezután az FKgP helyi szervezete is támogatásra érdemesített. Augusztus elején szórólapon mutatták be jelöltjüket, akinek támogatásához megnyerték Selmeczi Gabriella megyei elnök beleegyezését is. Ezután jelentette be igényét az általuk pártolt független jelölt támogatására az MSZP és az SZDSZ helyi szervezete is.
A Lokálpatrióta Egyesület színeiben induló Gémesi György - akit lapunknak több próbálkozás ellenére sem sikerült elérnie - a napilapokban az eseményre reagálva kijelentette: a helyi fiataldemokrata és kisgazda szervezetek MSZP-s befolyás alá kerültek. A Fidesz Pest megyei vezetősége a helyzet kivizsgálásáról döntött.
Peredi Péter, a Fidesz Gödöllői Szervezetének elnöke és Körösfői László szocialista politikus ezzel szemben hangsúlyozta a Heteknek, hogy Gödöllő város érdekeit előtérbe helyezve, és nem politikai hovatartozás alapján döntöttek Szabó jelölése mellett a különböző pártok. A pártvezetők Szabó személyében garanciát láttak arra, hogy a várost a mostaninál hatékonyabb fejlődési pályára képes állítani. Szabó ugyanis felvállalta azt, hogy kizárólag polgármesteri teendőknek szentelje magát, míg Gémesi országgyűlési mandátuma és más pártfunkciói mellett csak megosztott energiákat tudna a városfejlesztésbe fektetni. Egyetértettek abban is, hogy az ideális polgármester képes integrálni a különböző politikai gondolkodásúakat, s nem pártpreferenciája alapján hoz döntéseket.
Lapzártánk után a Fidesz vezetése rendkívüli választmányi ülésen hoz határozatot - előreláthatólag a koalíciót sértő szövetség ellen. Ezzel ellentétben a politikai afférban szintén érintett FKgP nem tartja elfogadhatatlannak a kialakult helyzetet, és továbbra is Szabót támogatja.