Vissza a tartalomjegyzékhez

ZARA ORSOLYA
Párthűség vagy szakértelem

„A kormány jól felfogott érdeke, hogy a legfontosabb posztokra saját embereit ültesse” - nyilatkozta lapunknak Gyimóthy Géza, a Független Kisgazdapárt alelnöke, aki teljesen indokoltnak látja, hogy alig két hónap alatt távozni kényszerültek a legfontosabb állami szervezetek és nagyvállalatok vezetői. Ezzel szemben az ellenzék szerint az új kormány „pártkatonákat” nevez ki az államigazgatás semlegességét szavatoló közigazgatási államtitkárok helyére is.

Gyimóthy Géza teljesen természetesnek tartja a jelenleg zajló folyamatot. „Az új koncepcióhoz olyan emberek kellenek, akik egyetértenek az új nemzeti kormány politikai célkitűzéseivel, akik lojálisak a hatalomhoz” - mondta lapunknak az FKgP alelnöke. Határozott véleménye, hogy polgári program megvalósítása csak személycserék útján lehetséges. Véleménye szerint egyáltalán nem túlzás, amit a kormány tesz, sőt meggyőződése, hogy „a társadalom, amely megadta a koalíciónak a többséget, el is várja azoknak a leváltását, akik nem hajlandók vagy nem tudnak részt venni a polgári célkitűzések megvalósításában. „Ennek pedig minél gyorsabban meg kell történnie, nem szabad sokat lavírozni, várakozni, mert a bizonytalanság a legrosszabb” - mutatott rá Gyimóthy. A kisgazda politikus nem tart attól, hogy a vezetők párthűség alapján történő cseréje a szakmai irányítás kárára megy. Mint hangsúlyozta: az újonnan kinevezett vezetők szakmailag egyáltalán nem rosszabbak elődeiknél.
Magyar Bálint ellenben veszélyben látja a szakmai munka folyamatosságát a minisztériumokban, hiszen a semleges szakértelmet biztosító közigazgatási államtitkárok csaknem nyolcvan százalékának távoznia kellett az elmúlt hetek során, a helyettes államtitkárokkal együtt. Az SZDSZ elnöke aggályosnak nevezte azt is, hogy a legfontosabb pénzügyi és gazdasági pozíciókba is párthíveket ültet a jelenlegi koalíció.
De a tisztogatás nemcsak a minisztériumokat és az olyan önálló állami szerveket érinti, mint az ÁPV Rt. vagy az APEH, hanem a nagyobb állami vállalatokat is, mint a Malév vagy a MÁV. Simon Dezső, a Vasutasok Szakszervezetének alelnöke szerint nem magával a személycserével van a probléma. Azért tartja egészségtelennek a pusztán politikai okokból történő „fejcserét”, mert az új vezetőknek mindig új elképzeléseik vannak, amik a dolgozókat is közelről érintik. Ezért a gyakori változtatás negatív hatású és szükségtelen, főként, ha a vállalat eredményei alapján nem is indokolt. A szakszervezet alelnöke azért sem tartja szerencsésnek a MÁV-ot érintő személyi változtatást, mert számukra a vállalatvezető tárgyalópartner, akivel meg kell találniuk a közös hangot. Konfliktusveszélyt hordoz magában, ha a vállalat menedzsmentjét az éppen esedékes bértárgyalások alatt váltják le, hiszen akkor minden addigi munka eredménye kárba veszhet.


A kormányváltás óta távoznia kellett Forgács László országos és Berta Attila budapesti főkapitánynak, valamint szakmai vezetésüknek; az ÁPV Rt éléről Szabó Pálnak és Mészáros Tamásnak; és hasonló történt a Kormányzati ellenőrzési iroda vezetőjével, Rubicsek Sándorral is. Leváltották a Nyugdíjbiztosítási Önkormányzat elnökét, Szeremi Lászlónét, az Egészségbiztosítási Önkormányzat vezetőjét, Kovács Pált és az OEP éléről Cser Ágnes főigazgatót. Az APEH vezetői közül távoznia kellett Kékesi László elnöknek és helyettesének, Bokor Pálnak, valamint Monostori Lajosnénak. A Kincstári Vagyoni Igazgatóság vezérigazgatóját, Simóka Kálmánnét várhatóan szeptemberben menesztik majd. A gazdasági szférában a Postabank elnöke, Princz Gábor, a Magyar Fejlesztési Bank elnöke, Huszty András, valamint az Eximbank vezérigazgatója, Apró Piroska, illetve elnöke, Nyíri Iván kényszerült távozni. Ugyancsak vezetőcsere várható a MÁV-nál, a Mol, az Antenna Hungária, a Malév és a Szerencsejáték Rt élén is.