Vissza a tartalomjegyzékhez

ABONYI ORSOLYA
A Nagyszombat utcai fiúk


A határ a csillagos ég Fotó: Somorjai László

Hol van már a farakások közt harcoló, gittegyletbe tömörülő ifjúság? Manapság a tinédzserek inkább BMX-eznek, görkoriznak, streetballoznak, vagy éppen skate-boardoznak. A helyszín változó, hol a Hősök terén tűnnek fel, hol a járdán robognak, hol pedig a lépcsőn száguld le mellettünk egy ifjú titán. Felmerül a kérdés: hova küldjük hát kicsit unatkozó, titkon kalandokra és ügyességi feladatokra vágyó gyermekeinket?
Óbudán, az Árpád fejedelem útja és a Nagyszombat utca sarkán, grafitikkel díszített falak tövében található a Görzenál, ahol furfangosabbnál furfangosabb eszközökön próbálgathatják a fiatalok tudományukat. A kínálat: mászófal, BMX-pálya, görkori félcsövek, fun-boxok, gumiasztalok - szinte minden, ami szem-szájnak ingere. Úgy értve, hogy szemünk elkerekedik, szánk pedig tátva marad, ha meglátjuk a föl-le száguldozó kiskamaszokat, amint éppen egy pár centi vastag korláton csúsznak le görkorcsolyával, vagy négy méter magasból gördülnek át a félcső egyik széléről a másikra. Tény, hogy ez a sport fejleszti az ember egyensúlyérzékét, növeli a bátorságát.


Törzslátogatók. Jó a csapat Fotó: Somorjai László

A Görzenál 1995 áprilisa óta működik, és minden nap reggel kilenctől este kilencig várja vendégeit. A pálya eszközei nem veszélytelenek, ezért használatukhoz védőfelszerelés javasolt. A szükséges eszközöket a sportboltokon kívül a helyszínen is be lehet szerezni, bérlésre és vásárlásra egyaránt van lehetőség. Egy vadi új, egysoros kori ára 20-30 ezer forinttól a csillagos égig terjed, a védők (fej, könyök, csukló, térd stb.) összesen nagyjából ugyanennyit kóstálnak. A menő márkák, amint azt a pályán szaladgáló tiniktől megtudtuk, a Roces, a Bauer, valamint a Roller Blade, de egy „szakértő” szerint az a fontos, hogy bírja a strapát és „agresszíven lehessen vele nyomulni”. Vagyis a hagyományos négykerekű sem égő, mert mindegy, mi van az emberen, a lényeg az, hogy tudjon. A BMX talán még biztosabb anyagi hátteret kíván, főleg ha versenyszerűen kívánják művelni. Ez esetben már százezrek röpködnek… Ám ha valakinek csak egy kis „pattogáshoz” van kedve, megnyugodhat, a gumiasztal teljesen ingyenes. Mindezeken felül még görhokira, streetballra és snakeboardozásra is nyílik lehetőség. A napijegyek ára 150-350 forint között mozog, korosztálytól függően. A nyolc év alatti látogatók kénytelenek magukkal cipelni egy ráérő nagymamát, anyukát vagy nagytesót, mert a legifjabbakat csak kísérővel engedik be. A kísérőjegy ára 50 Ft. Ha valaki törzslátogató, válthat heti, havi, illetve éves bérletet is. Nyáron a pálya leginkább délutánonként éled meg, a szégyenlős kezdőknek a délelőttöt érdemes kihasználni, ekkor ugyanis lényegesen kisebb nézőközönség előtt kell produkálni magukat. Egyébként a srácok nagyon segítőkészek, ha észrevételezik is a hibát, leginkább javító szándékkal teszik. Jó a csapat, mindenkit befogadnak. A pálya szabadtéri, de a hőségtől sem kell tartani: a büfé kínálata és egy jópofa alagút is segít a hőség elviselésében: ha átszáguldunk alatta, finom vízpermet hűsíti le felhevült testünket.
Ha valaki csupán lelkes amatőrként vetődik oda, ám feltett szándéka komolyabban belemélyedni a görkori rejtelmeibe, a Görzenál SC oktatói segítségével hamar elsajátíthatja e sportág csínját-bínját, és akár versenyeken is indulhat. Czirják Ferenc SC elnök szerint a profi szint elérése csak gyakorlás kérdése. Hónapok, évek, de kivételes tehetségeknél akár hetek alatt is sikerülhet. Az év minden szakában indítanak tanfolyamokat, lehet iskolai kereteken belül és magánjelleggel is jelentkezni. S ha valakinek igazán megtetszik, tagja lehet az SC valamelyik teamjének is. Hogy milyen korban érdemes elkezdeni, azt jól mutatja, hogy az edzések látogatói túlnyomó részben az általános iskolából kerülnek ki. A jellemző korosztály tehát a tízen- és huszonévesek, de láttak már hatvanéves nénit is, aki egy kukát maga előtt görgetve gyakorolt.
A balesetekről szólva Czirják Ferenc elmondta, hogy nem olyan veszélyes sport ez, mint amilyennek látszik: zúzódásokon és kék-zöld foltokon kívül ritkán szereznek be a gyerekek komolyabb sérüléseket. A védők rengeteg sérüléstől megóvják őket, így törések, ficamok csak nagyon ritkán fordulnak elő.
Az érintettek szerint az a fontos, hogy az ember laza legyen csúszás közben, és kell a bátorság is, mert az úgynevezett fitness korival szemben ez „agresszív” műfaj. Emiatt azonban izgalmasabb is. Unatkozó társaiknak egyhangúan ajánlották ezt a mulatságot, mert szerintük nagyon jó a légkör, a többiek bíztatják az embert, sokat tanulnak egymástól. Nem utolsó sorban pedig értelmesen töltik el idejüket a vakáció alatt.