Vissza a tartalomjegyzékhez


Dopping áldozatok

Milan Baloun, az eszméletét július végén elveszített, majd egy plzeni kórházban elhunyt cseh testépítő valószínűleg dopping túladagolás miatt halt meg.
A sportoló boncolásakor szokatlanul összeszűkült szívartériára leltek, ami a szteroidfogyasztás jele. Baloun bátyja azt is elárulta az orvosoknak, hogy fivére - kevéssel öntudatlan állapotának beállta előtt - számos tablettát nyelt le.
Nem sokkal később Vaclav Speierl cseh bodybuilding-bajnokot is beszállították a plzeni kórházba, mivel hirtelen vérnyomás-ingadozásának következményeként szintén eszméletét veszítette. Miután magához tért, azt mondta, hogy előzőleg - kétheti kihagyás után - olyan nagy súlyokkal kezdett edzeni, melyekkel a nagy hőségben nem bírt el.
A két eset arra késztette a csehországi doppingellenes bizottságot (CAV), hogy nyilatkozatban jelentse ki: a szervezet szilárdan kézben tartja a doppingkérdést.
- A viszonylag kevés probléma annak lehet a következménye, hogy az élsportolók által használt szerek hihetetlenül drágák, még a legtehetősebb szponzorok számára is. Mindenesetre támogatjuk a nemzetközi sportszervezetek összes doppingellenes kezdeményezését. Kijelenthetem továbbá, hogy a Tour de France-on kirobbant doppingbotrányhoz semmi köze sincs a két cseh testépítő tragédiájának. Az ő esetük véletlenszerű, amilyen bármikor megtörténhet - fogalmazott Jaroslav Nekola, a CAV ügyvezető elnöke. (MTI)