Vissza a tartalomjegyzékhez


Gépeltérítés légikalóz nélkül

Moszkva domogyedovói repülőterén vasárnap véget ért a különleges alakulatok Riadó fedőnevű akciója, miután kiderült, hogy az Isztlajn nevű orosz légitársaság eltérített járatának valamennyi utasa kiszállt, és a repülőgép, valamint a poggyász átvizsgálása során a szakértők nem találtak robbanószerkezetet.

Az Uszty-Ilimszk-Irkutszk-Tyumeny-Moszkva útvonalon közlekedő Tu-154-es utasszállító repülőgép éppen Perm fölött haladt át moszkvai idő szerint vasárnap tíz órakor, amikor az egyik légikísérő fenyegető üzenetet talált. Az ismeretlen feladó mindössze ennyit írt: „A repülőgépen robbanószerkezet van, és működésbe lép, ha nem fizetnek ki nekünk százezer dollárt. A pénz Moszkvában kell.”
A Moszkvában landolt gépet a kifutópályák legtávolabbi zugába irányították. A fedélzetre felment a Szövetségi Biztonsági Szolgálat egyik tisztje, hogy közvetlen tárgyalást kezdjen a gépeltérítővel. Ekkor nagy meglepetés érte, hiszen senkit nem talált, akivel tárgyalhatott volna: a repülőgép egyetlen utasa sem vállalta, hogy ő írta az üzenetet a személyzetnek.
Hosszú órákig tartó várakozás után előbb a nők és a gyermekek szálltak ki a repülőgépből, és mintegy hetven férfi a fedélzeten maradt. A kommandósok abban reménykedtek, hogy a gépeltérítési kísérlet kitervelője leleplezi magát. Ez a számítás azonban nem vált be, így a több mint százezer dollárba került akció résztvevői dolgukvégezetlenül távoztak a repülőtérről. (MTI)