Vissza a tartalomjegyzékhez

KARL PFEIFER BÉCS
Sajtóvita a tömegsírokról


V
olker Ruhe német védelmi miniszter SFOR-katonákat szemléz Boszniában. Tovább tart a patthelyzet Koszovóban Fotó: MTI

A Die Presse című bécsi napilap augusztus 5-i számának fejlécén az alábbi szenzációs hír jelent meg:„Tömegsírok Koszovóban - Több száz gyerek eltemetve?” A lap szó szerint ezt írta: „A szerb speciális rendőri csapatok Orahovacban tömeggyilkosságot követtek el civilek ellen: a Presse tudósítója látta a tömegsírokat.” Az újságíró szerint a szerb támadás után visszafoglalt Orahovac városban „a megrettent sírasók 567 holttestet, köztük 430 gyerekét számolták meg”.
E jelentés alapján az Európai Unió azonnal diplomatákból álló küldöttséget indított útnak, akik a megadott helyen egy szemétgödröt találtak. Tömegsíroknak viszont nyomát sem.
Belgrád ezt követően nemkívánatos személynek nyilvánította és kiutasította Jugoszláviából Erich Ratfeldert, a bécsi Die Presse napilap tudósítóját. A kiutasítással kapcsolatos kommentárjában azonban a Die Presse élesen bírálja a belgrádi kormányt, amelynek reakciója - az újságírók elhallgattatása - szerinte csöppet sem újdonság. Mint írja, éveken keresztül így tettek a Die Presse belgrádi tudósítójával is, akit eltiltottak hivatása gyakorlásától, amiért nevükön merte nevezni - az utóbb bizonyítást nyert - nagyszerb háborús üzelmeket.


Magyarok Koszovóban

Jelenleg legalább 400 magyar szolgál a koszovói laktanyákban. A szerbiai parlamentben is képviselettel rendelkező Vajdasági Magyarok Szövetsége (VMSZ) már többször kérte a szerb kormánytól, hogy küldje haza a Koszovóba vezényelt magyarokat.
Homályos ígéreteken túl azonban eddig semmi sem történt, sőt: az utóbbi napokban újabb mozgósítási hullám érte el a Vajdaságot. A körülbelül ezer behívóparancs 60 százalékát magyarok kapták, holott a magyar lakosság aránya a tartományon belül mindössze 15 százalék. A szerb rendőrség már megkezdte a behívók átvételét megtagadók felkutatását. Utóbbiaknak a VMSZ jogi segítséget ad, miközben polgári engedetlenségre szólított fel a sorozás ellen. (Hetek)