Vissza a tartalomjegyzékhez


Arafat megbüntetné Izraelt

Jasszer Arafat palesztin elnök dél-afrikai látogatásán sürgette az Egyesült Államokat és Nyugat-Európát, hogy valódi és hatékony gazdasági büntetőintézkedéseket léptessenek életbe Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök kormányával szemben.


Jasszer Arafat kinéz Nelson Mandela dél-afrikai elnök egykori börtöncellájának rácsos ablakán Fotó: MTI

„Ugyanolyan nemzetközi nyomásgyakorlásra van szükségünk, mint amilyent az apartheid kormányokkal szemben alkalmaztak az elmúlt években. Senki sem tagadhatja ezeknek a nemzetközi gazdasági szankcióknak a szerepét abban, hogy rákényszerítették a fajüldöző rendszereket a végleges rendezésre” - jelentette ki a palesztin vezető a Dél-afrikai Külügyi Intézetben tartott előadásában.
Arafat háromnapos dél-afrikai látogatása záróbeszédét mondta el Pretoriában. Korábban találkozott Nelson Mandela elnökkel és annak kijelölt utódával, Thabo Mbekivel - jelentette a Reuters hírügynökség. David Bar-Illan izraeli kormányszóvivő Arafat szavaira reagálva kijelentette, hogy a békét csak tárgyalások útján lehet elérni, az ellenséges akciókra való felszólítás nem segíti elő a béke ügyét.
Arafat előadásában a jelenlegi izraeli kormány politikáját az egykori dél-afrikai fajüldöző rezsiméhez hasonlította, amely bantusztánokba zárta a feketéket. Szavai szerint az izraeli kormány ugyanígy akar eljárni a palesztinokkal szemben. A palesztin vezető megismételte figyelmeztetését, hogy amennyiben a békefolyamatot nem zárják le jövő év májusáig, kormánya ki fogja kiáltani a palesztin államot az 1967-ben elfoglalt palesztin területeken. (MTI)