Vissza a tartalomjegyzékhez

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
A nyomorúság vámszedői

A megáradt Jangce folyó immáron több mint egy hónapja tartja uralma alatt Kína területének nagy részét, a lakosság egyötödének életét befolyásolva ezzel. Az ázsiai országban 1954 óta nem éltek át a mostanihoz hasonlóan súlyos áradást. Eddig több mint kétezer ember halt meg, és 17 millió ház került víz alá. A természet pusztítását tovább fokozza az emberi gyarlóság: az egy szál ruhában menekülő lakosok nyomában máris megkezdték működésüket a fosztogatók.


A kínai árvízek eddig több mint kétezer áldozatot követeltek. Mentik, ami menthető Fotó: MTI

Kína egyik központi tartományában, Hubeiben a 13 éves Chen Xiaohong és apja egy csónakból kénytelen végignézni, hogyan borítja el házuk tetejét egyre jobban a víz. Mégsem hajlandók elmenni: semmijük sem maradt. Ameddig a szem ellát, víz borítja a tájat. Szárazföldet csak nagy nehezen talál az ember. Az ár holttestek ezreit sodorja magával.
A kormány számos rendelkezést hozott: többek között megtiltotta a fotósoknak és a riportereknek, hogy közvetítsenek az állapotokról, ezzel akarva elkerülni a pánikhangulat kialakulását.
Ezen kívül közreadott egy körlevelet, amelyben előírja, hogy fenn kell tartani a rendet a katasztrófasújtotta területeken, és szigorúan meg kell büntetni azokat, akik visszaélnek a kialakult helyzettel. Az életben maradottak közül sokan az áradás ellenére sem hagyják el otthonaikat: meg akarják védeni azokat a fosztogatóktól.
Úgy tűnik ugyanis, hogy a kormány figyelmeztetése nem talált halló fülekre: az áradások miatt lakatlanul maradt területeken a káoszt és az emberek kiszolgáltatott helyzetét kihasználva tolvajbandák kezdtek el fosztogatni. Az üresen maradt házak szabad prédát jelentenek számukra: a vagyontárgyakon kívül elhajtják az állatokat is. Többük azonban még ezzel sem elégszik meg, és a különböző szervezetek által küldött segélyszállítmányokat is meglopják. Pedig sok embernek nem maradt semmije azon kívül, amit a kormány juttat a számára. Milliók laknak ideiglenesen felállított menedékeken, helyzetüket pedig tovább súlyosbítja az elviselhetetlen hőség, ami növeli a betegségek és a fertőzések előfordulásának valószínűségét is. Az emberek hangulatát rontja, hogy sok helyen a kormány a parasztok földjeit védő gátakat romboltatta le, hogy az áradó folyó a környező városok helyett a szántóföldeket árassza el.
A gyarlóságok mellett az emberi helytállásra is akad példa Kínában: Wuhanban például egy mozgássérült férfi a testével torlaszolt el egy rést a gáton, hogy ne törjön át rajta a víz, s így megmentette a falu életét. A neheze azonban még csak ezután jön: további esőzések várhatók ugyanis a Jangce felső folyásánál, amit az áradások folytatódása követ, meteorológusok szerint pedig a következő három hónap során legalább öt tájfun pusztítása várható. „Most éljük át a legkritikusabb pillanatokat” - véli a Xinhua hírügynökség a kialakult helyzetet elemezve, „ám ha a fogunkat összeszorítva tűrünk és tűrünk, el fog jönni a végső győzelem.”