Vissza a tartalomjegyzékhez

PÁTKAI MIHÁLY
Globális harc a terrorizmus ellen

Nairobiban Benson Okuku Bwaku a szokásos őrhelyén tartózkodott, az amerikai nagykövetség parkolójának hátsó bejáratánál, amikor észrevette a nagykövetség felé „elképesztő sebességgel” száguldó 3,5 tonnás Mitsubishi Canter teherautót. „Valami idebent azt súgta, hogy ez a teherautó gyanús” - mutatott a hasára Bwaku csütörtökön adott interjújában. A teherautó lefékezett, és egy másodperccel később egy férfi ugrott ki belőle, aki kézigránáttal a kezében rákiáltott a biztonsági őrre: „Nyisd ki a kaput!” A felszólítást követően a terrorista Bwakunak dobta a kézigránátot, aki elhajolva attól, a háta mögött hallotta az első robbanást.


Amerikai tengerészgyalogosok őrködnek az Egyesült Államok nairobi nagykövetségének főbejárata előtt. Megálljt hirdettek a terrornak Fotó: MTI

Bwaku futni kezdett, miközben üvöltötte rádiójába: „Központ! Központ! Terrorizmus! Terrorizmus!” Egy második, kisebb robbanást követően a nagykövetség épületének fedezékében járt már, amikor maga a teherautó is felrobbant. Bár a detonáció ereje így is ledöntötte lábáról, az életét azonban megmentette a nagykövetség épülete, amely elnyelte a robbanást.
A követség mellett elhelyezkedő hétemeletes épület összeomlott, a nagykövetség hátulsó részén történt robbanás hatására az épület megrongálódott, a bombabiztosnak vélt ajtók beszakadtak, és az épület túlsó oldalán is betörtek az ablakok. Az amerikai nagykövet a nem mesze lévő, 21 emeletes Cooperative Bank legfelső szintjén tárgyalt Joseph Kamothóval, Kenya kereskedelmi miniszterével.


A Nairobiban és Dar es-Salaamban lévő amerikai nagykövetségek ellen végrehajtott merényletek legalább 257 áldozatot követeltek, és több mint ötezren megsebesültek. A robbanások ereje a budapesti Aranykéz utcai merénylet több mint százszorosa volt Fotó: MTI

A robbanás erejétől a bank épülete megremegett, az ablakok betörtek. „Csak a vért láttam” - emlékezik vissza Kamotho. „Össze-vissza voltunk vágva, rohantunk az életünkért”.
Abraham Muthogo Kamau a hétemeletes épület földszintjén lévő irodájában volt a detonáció pillanatában. Amikor az első robbanást meghallotta, felállt íróasztala mögül, hogy körülnézzen. A következő pillanatban azonban már az utcán találta magát, ahová a robbanás kivetette. Másnap a kórházban adta meg csodálatos megmenekülésére a magyarázatot: „Isten szeret engem.”

Jim Owens történész péntek délelőtt a tanzániai amerikai nagykövet irodájában ülve mesélt száznapos közép-afrikai körútjáról a követség egyik hivatalnokának, amikor beszélgetőpartnere egyik pillanatról a másikra átrepült az asztalon, és rázuhant. „Úgy éreztem, hogy a detonáció hamarabb elért bennünket, mint a robbanás hangja” - jegyezte meg Owens a Newsweek című amerikai hetilapnak adott interjújában. „Az irodában az ablakok egyszer csak eltűntek, aztán elszabadult a pokol.”
A tanzániai bomba egy üzemanyagot szállító tartálykocsi aljára volt erősítve, és akkor robbant fel, amikor az autó éppen készült behajtani a nagykövetségre. Bár az épületet körülvevő vasbeton fal közel fél méter vastagságú volt, a nagykövetség egyik oldalának négy emelete leomlott.
A robbantások óta már több mint egy tucat hasonló fenyegetés érkezett amerikai nagykövetségek ellen - jelentette a New York Times. A malajziai és az ugandai nagykövetségek ideiglenesen felfüggesztették rutinszerű működésüket. A Szváziföldön lévő amerikai nagykövetséget kedden több órára kiürítették egy bombariadó következtében. Kairóban a Nemzetközi Fejlesztési Hivatal helyi irodáját lezárták, az ott dolgozókat áthelyezték a megerősített amerikai nagykövetségre.
(A terrorakciók hátteréről szóló összeállításunk: )