Vissza a tartalomjegyzékhez

CSEREKLYEI MÁRTA
Az utódlás gondjai

Bármennyire is tabunak számít a kérdés, az arab világnak a napokban szembe kell néznie uralkodói utódlásának kérdésével. Több közel-keleti országból érkeznek hírek az évtizedek óta vaskézzel kormányzó vezetők megbetegedéseiről: a jordániai Husszein király nyirokmirigyrákban szenved, és Szaúd-Arábiában Fahd király is gyengélkedik. A helyzet nemcsak a térségben kelt nyugtalanságot, hiszen az utódlási harc és az új vezetők további bizonytalanságot hozhatnak felszínre.


Husszein jordán király. Tartja magát

A magát Mohamed egyeneságú leszármazottjának tartó Husszein király az arab világ elválaszthatatlan kellékének számít: olyan régóta van trónon, hogy az emberek nyolcvan százaléka nem is emlékezik arra az időre, amikor más volt a király. A hatvankét éves Husszein immáron negyvenhatodik éve uralkodik.
Kormányzása alatt Jordánia virágzásnak indult és a Nyugat is fontos tényezőnek tartja személyét a közel-keleti békefolyamatban. Igaz, hogy az 1991-es Öböl-háború során sokat vitatott döntést hozott azzal, hogy a PFSZ oldalán Szaddám Huszeint támogatta, ám a vereség után egyedülálló gyorsasággal, 1994-ben békét kötött Izraellel. Husszein úgy véli, hogy a lépés elősegítette országa fejlődését, alattvalói azonban ezen a ponton nem osztják királyuk véleményét, és a legtöbb jordán lakos még mindig gyűlölettel viseltetik Izrael iránt. A szomszédos arab országok szintén nem nézik jó szemmel Husszein árulását: a béke érdekében tett erőfeszítései nyomán megszaporodtak a titokzatos gyilkosságok a fővárosban, Ammanban és Irakban is számos jordániai lakost végeztek ki - gazdasági bűncselekmény vádjával.
Husszein sok mindent túlélt már: tizenhat éves volt, amikor nagyapját lemészárolta egy palesztin merénylő, mivel az titokban békét kívánt kötni Izraellel. Husszein ellen szintén számos merényletet követtek el, és különböző betegségek is megtámadták: tavaly prosztataműtéten esett át, és eltávolították az egyik veséjét. Jelenleg két hete rákos daganattal kezelik az egyesült államokbeli Mayo Klinikán.
Az orvosok szerint a mostani nyirokmirigyrák százszázalékosan gyógyítható. Bár Husszein televíziós üzenetben is megnyugtatta népét egészségi állapotáról, óvatosan ugyan, de megindult a vita az utódlás kérdéséről, jóllehet nyíltan senki sem mer beszélni Husszein esetleges haláláról. A királynak egyébként Hasszán herceg személyében megvan a kijelölt utódja. Elemzők szerint az Oxfordban végzett 51 éves herceg bizton számíthat a hadsereg, a biztonsági erők és a királyi család támogatására is. Husszein még 1965-ben jelölte ki örökösének, mivel akkoriban saját fia csupán kétéves volt. Most az válthat ki feszültséget, hogy Hasszán kit fog megjelölni örökösének: nem valószínű ugyanis, hogy saját fiát, Rashidot mellőzve Husszein fiára, Hamzahra esik a választása.
Egyelőre az is nyitott kérdés, hogy az új uralkodó milyen megoldással szolgálna a Husszein alatt elködösített problémákra: mára ugyanis kiderült, hogy a gazdasági növekedést sugalló mutatók enyhén szólva is túlzások voltak, valamint hogy az ország lakosságának egyharmada munkanélküli.
Jordánia déli szomszédja, Szaúd-Arábia hasonló gondokkal küzd: vasárnap ugyanis kórházba szállították Fahd királyt. A hatvanöt éves király túlsúlyos, cukorbetegségben szenved és ízületi fájdalmai miatt csak bottal tud járni. Ő is számos betegséget túlélt már: többször operálták és három éve szívinfarktust kapott. Jóllehet a hivatalos verzió szerint most csupán rutinvizsgálatról van szó, számos Rijadban tartózkodó nyugati diplomata úgy véli, az ügy ennél nagyobb jelentőségű. „Nem értem, miért érezte hirtelen mindenki szükségesnek, hogy Rijadba utazzon, ha csupán rutinellenőrzésről van szó” - mondja egyikük. „A király gyenge, öreg és beteg.”
Az utódlás kérdése természetesen itt is felmerült. Igaz ugyan, hogy gyakori betegeskedése miatt Fahd már 1996-ban megbízta az államügyek intézésével féltestvérét, Abdullah Ben Abdul Aziz herceget, ám pár héttel később visszavonta a megbízást. Ennek ellenére gyakorlatilag Abdullah irányítja az országot. A parlamenti üléseken Fahd király elnököl ugyan, de a miniszterek Abdullahnak írják a jelentéseiket, és tőle rettegnek, ha elrontanak valamit. Az ország olajexportja máris szinte kizárólag a hercegtől függ. Politikai befolyása rányomta bélyegét Szaúd-Arábia külpolitikájára is: jelentős javulás állt be például az Iraki Iszlám Köztársasággal való kapcsolatban. Abdullah befolyására Szaúd-Arábia egyre inkább Izrael-ellenessé vált. Ennek egyik jele volt, amikor 1996 novemberében Izrael jelenléte miatt - Egyiptommal együtt - bojkottálta a közel-keleti gazdasági csúcstalálkozót.
Abdullah herceg egyébként a királyi család tagjaival szemben is szorosra fogja a gyeplőt, ami tovább növeli népszerűségét az utca embere szemében. A királyi család tagjai ezentúl csak korlátozott mennyiségű ingyenes repülőjegyet használhatnak fel, és az államkassza csak bizonyos összegig fizeti ki telefon-, villany-, illetve vízszámláikat. Ez jelentős költségmegtakarítást jelent, hiszen Szaúd-Arábiában 20 ezer herceg, illetve hercegnő van.