Vissza a tartalomjegyzékhez


Svájc fizet

A svájci bankok szerda este hosszas tárgyalások után megállapodtak a Zsidó Világkongresszussal és más zsidó szervezetekkel abban, hogy 1 milliárd 250 millió dollárt fizetnek ki kárpótlásként a náluk elhelyezett, de a II. világháború és a holocaust következtében azóta is ott fekvő zsidó javakért.

A megállapodás tényét Alfonse D’Amato New York-i szenátor jelentette be New Yorkban. A szenátor hosszú ideje igen tevékeny szerepet játszott az ügyben, pártfogolta a kárpótlási igényeket, és kemény hangon ostorozta a mindeddig vonakodó svájci pénzintézeteket. Júniusban azért feneklettek meg a tárgyalások, mert a zsidó szervezetek által követelt 1,5 milliárd helyett a svájci bankok csak 600 millió dollár kifizetésére mutattak hajlandóságot.
A svájci bankszövetség és a Crédit Suisse mellett maga a svájci központi bank, valamint a berni kormány is részese a megállapodásnak, ami hivatalos garanciát jelent a teljesítésre. A biztosítótársaságok azonban nem vettek részt az egyezmény kidolgozásában, s ez nyitva hagyja további viták eshetőségét, hiszen a zsidóüldözések áldozatai nem csupán pénzüket, ékszereiket hagyták hátra svájci bankbetétekben, illetve trezorokban, hanem sokan közülük jelentős összegre kötöttek biztosításokat is.
A rendezés nyomán mindenesetre úgy tűnik, hogy elhárult a svájci pénzintézetek tengerentúli gazdasági bojkottjának fenyegető réme: korábban amerikai szövetségi államok, illetve városi önkormányzatok sorra jelentették be: szeptembertől nem hajlandók gazdasági-kereskedelmi-pénzügyi kapcsolatokat ápolni Svájccal, hacsak a bankok ki nem fizetik a különböző összevont keresetekben igényelt, csaknem 20 milliárd dollárnyi összeget.
D’Amato szerint a megállapodás történelmi jelentőségű, hiszen erkölcsi és anyagi elégtételt szolgáltat a holocaustot elszenvedetteknek, s ennek nyomán végre le lehet zárni a Svájc második világháborús szerepe körüli, világszerte taglalt vitát.
Mint a szenátor közölte, a pénzt három év alatt fizetik ki teljes egészében, s az első 250 millió dolláros részletet három hónapon belül folyósítják. Hamarosan közzéteszik azt is, milyen módon, milyen szempontok szerint osztják szét a kárpótlást. (MTI)