Vissza a tartalomjegyzékhez


Az MKIK az adózásról

Az átalányadózás választhatóságának megteremtését javasolja a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) azon vállalkozók esetében, akik nem foglalkoztatnak alkalmazottat, és az árbevételük nem haladja meg az évi kétmillió forintot - tájékoztatta az MTI-t D. Szekeres Ágnes, az MKIK sajtófőnöke.
A kamara szerint az átalányadó magában foglalná a társadalombiztosítási járulékot, a társasági és a személyi jövedelemadót is. Az adó mértéke az árbevétel arányában sávosan változna. Az egyszerűsített átalányadózás választásának lehetőségét javasolja a kamara a jövő évi szabályozás során a főiskolai hallgatók, a nyugdíjasok és a munkaviszony mellett vállalkozók esetében is azzal a különbséggel, hogy az adó esetükben csak a 10 százalékos baleseti járulékot tartalmazná a tb-járulék helyett.
A három adónemet tartalmazó átalányadó bevezetésének az a feltétele, hogy kialakuljon egy központi információs rendszer és szervezet, amely alkalmas az összevont adók, járulékok beszedésére.
Az infláció miatt a nem tételes költségelszámolást választóknál az elszámolható költséghányad növelését szorgalmazza a kamara.
De szükséges a költségek bizonylatolásának egyszerűsítése is több területen, például a gépkocsihasználat elszámolásánál, a közüzemi díjaknál. Indokolt lenne továbbá a gépkocsiüzemanyag-költség átalányösszegének emelése is. Az osztalékadó 20 százalékra történő csökkentésére is javaslatot tesz a kamara.
A kisvállalkozások versenyhelyzetének javítása szempontjából fontos lenne a beruházások, a foglalkoztatás és a műszaki fejlesztés adókedvezménnyel történő ösztönzése. A kamara ajánlja továbbá az áfa alanyi adómentesség-határát 3,5 millió forintra felemelni. (MTI)