Vissza a tartalomjegyzékhez

GÁL CSABA
Nők a porondon

Az elmúlt néhány évtizedben drámai módon megnőtt a dolgozó nők aránya, egyes országokban ez mára már megközelítette az 50 százalékot - írta egy közelmúltban megjelent tanulmányában az Economist című gazdasági szaklap. A második világháború után felbomlott a hagyományos családmodell, kialakultak a tipikus női foglalkozások, drámaian megugrott a nők részvétele a felsőoktatásban. A szakemberek máig vitatják e társadalmi folyamat előnyös és hátrányos oldalait.

A cikk szerint a hagyományos családmodell - kenyérkereső apa, háziasszony anya - felbomlásának egyik oka, hogy a hatvanas évek elejétől a könnyen elérhető fogamzásgátlás miatt a férjes asszonyok egyre növekvő számban vállaltak fizetett munkát. Manapság pedig a gyermekek egyre később és egyre kisebb számban érkeznek - állapítja meg az európai gyakorlatot vizsgáló tanulmány. Számos országban a jelenlegi lakosságszám fenntartásához sem születik elég gyermek, s egyre inkább az egygyermekes vagy a gyermektelen család válik normává. A családos nők közül sokkal többen dolgoznak, mint korábban. A munka és a család kombinálása viszont hajszolt életvitelhez vezet. A dolgozó nő legfőbb panasza az időhiány. Vásárlóereje viszont nagyobb, valamint társadalombiztosítási juttatást is igénybe vehet, ami egy gyermekét egyedül nevelő anya számára létfontosságú.
Jobb képzettségüknél fogva a nőknek ma jobbak a pályaválasztási esélyeik. A felsőoktatásban részt vevőknek ma már a felét teszik ki. Érdeklődési területeik azonban eltérnek a férfiakéitől: kevesen választják a műszaki tudományokat, viszont túlnyomó többségben vannak a tanárképzésben. A menedzserképzésben egyharmados az arányuk, míg a jog- és orvostudomány terén az összes diák felét adják.
A gazdag országokban az utóbbi időben a munkaerőpiac is jelentősen átstrukturálódott: a fizikai munka visszaszorult és a szolgáltatóipar szerepe megnőtt, ami a nők számára is jobb lehetőségeket biztosít. A tanulmány idézi Gary Beckert, Nobel-díjas közgazdászt, aki rámutatott: ahol a jól fizetett nők aránya magas, ott a válások száma is magas. Amerikában minden második házasság válással végződik. Francis Fukuyama amerikai akadémikus szerint a házasság tartalma is megváltozott: a nőknek nincs akkora szükségük férjük anyagi gondoskodására, a férfiak pedig hajlamosabbak elhagyni családjukat.
A gyes időszaka országonként változik. Dél-Európában és Írországban sok asszony végleg abbahagyja a munkát, ha gyermeke születik. Nagy-Britanniában, Németországban, Hollandiában és Japánban, amíg kicsik a gyermekek, az anya otthon marad, később pedig visszamegy dolgozni. A skandináv országokban és Franciaországban a fejlett bölcsődei-óvodai ellátásnak köszönhetően az anyák szülés után csak rövid ideig vannak szabadságon. Amerikában az anyák gyakran már néhány héttel a szülés után újra munkába állnak. A gyermeket rokonokra, barátokra vagy fizetett gondozónőkre bízzák. Heves vita zajlik arról, hogy e gyakorlatnak van-e káros hatása a gyermek szellemi fejlődésére.
A nők viszont hasonló munkakörben 20-30 százalékkal kevesebbet keresnek a férfiaknál - szögezi le az Economist. Az esélyegyenlőség érdekében hozott törvények csökkentették ugyan a különbségeket, de ha nincs beépítve a megfelelő szabályozó, ezeket hajlamosak figyelmen kívül hagyni. Az USA-ban egyébként ennek ellenére minden ötödik nő jobban keres a férjénél.