Vissza a tartalomjegyzékhez

ZARA ORSOLYA
Aranygyűrű a leköszönő képviselőknek

Aranygyűrűt kaptak emlékbe a Tolna Megyei Önkormányzat képviselői négyéves munkájuk végeztével. „Amikor majd előveszik ezt a gyűrűt és ránéznek, eszükbe fog jutni, hogy valamikor a közigazgatásban dolgoztak” - indokolja a nagylelkű ajándékozást Bach József, a megyei közgyűlés szocialista elnöke.

Bach József lapunknak elmondta: a közgyűlés tagjai megérdemlik az elismerést, hiszen a képviselőtestület nagyon takarékos volt az elmúlt ciklus során. Csaknem ötmilliárd forinttal gyarapították az önkormányzat vagyonát egy olyan időszakban, amikor más helyhatóságok felélték anyagi javaikat. Az ajándék értéke fejenként körülbelül harmincezer forintra rúg, ami az elnök szerint semmi ahhoz a pénzösszeghez képest, amit például a leköszönő parlamenti képviselők kaptak. Ezért úgy látja, nem vet fel etikai problémát, hogy a testület megszavazta magának az ékszert, hiszen e mögött 48 hónap munkája áll.
Kétségtelen ugyan, hogy ez idő alatt fizetést is kaptak a képviselők. A döntés jogi szempontból sem kifogásolható - tudtuk meg Farkas László, főjegyzőtől, sőt - ahogy hangsúlyozta - megvan az ilyesminek a helye a könyvelésben is. Felleg Zsoltné főtanácsos, az önkormányzatok gazdálkodásának ellenőrzését végző Állami Számvevőszék önkormányzati ellenőrzési igazgatóságának munkatársa a Hetek kérdésére szintén megerősítette a jutalomosztás törvényességét. Mint mondta, az ajándékozás ugyan irritáló lehet, ám nincs limitálva annak mértéke: a testület dönt arról, hogyan honorálja saját tevékenységét. Ebbe belefér akár az aranygyűrű, akár egy külföldi utazás: minden önkormányzat belátása szerint határoz arról, mi az, amit a választások előtt megengedhet magának.