Vissza a tartalomjegyzékhez

HETEK-HÍRÖSSZEFOGLALÓ
Dagadó Fidesz-cégügy

Miközben MSZP-s és SZDSZ-s parlamenti képviselők országgyűlési vizsgálóbizottság felállítását szeretnék elérni, a hét elején kirobbant Gansperger-Si-micska cégügyben a Fővárosi Főügyészség megkezdte a Fideszhez közel álló gazdasági társaságok cégbírósági iratainak tanulmányozását. A Népszabadságban megjelentek nyomán a Főügyészség törvényességi szempontból vizsgálja a mindenki számára hozzáférhető, nyilvános cégiratokat.
A hét elején kirobbant botrány központi alakjai Gansperger Gyula, az ÁPV Rt. új elnök-vezérigazgatója, illetve az APEH elnökjelöltje, Simicska Lajos. Utóbbi korábban a Fidesz gazdasági igazgatójaként tevékenykedett és döntő szerepe volt az 1993-as Fidesz-MDF székházbotrányban. Rajtuk kívül több más, a Fideszhez közel álló személy neve is szóba került: Kövér Szilárd, aki a nemzetbiztonságért felelős tárca nélküli miniszter testvére, Tóth Béla, korábban a Fidesznek is dolgozó reklámvállalkozó és más fideszes politikusok közeli hozzátartozói.
A Népszabadság állításai és dokumentumai szerint a fent említett személyek olyan cégek tulajdonosai voltak, amelyeket lopott útlevéllel a horvát Josip Tot neve alatt alapítottak. Az így létrejött cégek szerves részét képezték a Fidesz holdudvarába tartozó, a kilencvenes évek derekára igen terebélyessé vált vállalatbirodalomnak. 1995 körül több ilyen cégből a korábbi tulajdonosok „kezdtek kihátrálni”. Ennek oka elemzők szerint az, hogy Simicskáéknak Kollár K. Attilával, az MDF akkori gazdasági igazgatójával együtt a B-Reklám Kft.-n keresztül sikerült megszerezniük a média jelentős részét képező Mahir cégcsoportot - így a régebbi cégérdekeltségek elvesztették a jelentőségüket.
Az ügyre reagálva Gansperger Gyula, az ÁPV Rt. elnöke kedden a televízió Napkelte című reggeli műsorában kijelentette, hogy se feleségének, se neki nincs köze ezekhez a cégekhez. A felesége már 1995-ben vagy 1996-ban kilépett a hamis személyazonossággal jegyzett, A-reklám nevű cégből, míg az 1997-es év előtt az ő érdekeltsége is megszűnt” - jelentette ki Gansperger. Az ÁPV Rt. elnöke a továbbiakban megjegyezte: a napilap írására jellemző, hogy pontosan az nem jelent meg, hogy ezekből a cégekből ő és felesége még a hamisítás előtt kiszállt. „Ezek az események ahhoz az időszakhoz kötődnek, amikor mi már nem voltunk érdekeltek ezekben a cégekben” - jelentette ki a politikus.
Borókai Gábor, a kormány szóvivője a szokásos csütörtöki kormánytájékoztatón elmondta: a kabinet nem kíván az üggyel foglalkozni, mivel abban állami pénzek nem szerepelnek. Az ügyhöz kapcsolódó további hír az is, hogy a Népszabadság időközben újabb információkkal állt elő, amelyek Gansperger Gyula állításait határozottan cáfolni látszanak.


A magyarországi politikai közéletben gyakran fordultak elő képviselők és pártok gazdasági tevékenységével kapcsolatos botrányok. Például Palotás János vállalkozó és politikus 1991-ben megvásárolta a Pharmatrade Kereskedőház Kft.-t az Állami Vagyonügynökségtől (ÁVÜ) 824 millió forintért. A vételárból csak 10 milliót fizetett készpénzzel, a többit E-hitelből és Postabank-kölcsönből fedezte. Ekkor Palotás a Postabanknál még felügyelőbizottsági tag volt. Később 1,2 milliárd forintért adta el cége irodaházát a Postabanknak. Palotást okirat-hamisítással és adócsalással vádolták, de felmentették a vádak alól. Nagyobb port kavart, mikor az MDF és a Fidesz a számukra juttatott ingatlanokat értékesítette. Később kiderült, hogy a jogosnál jóval nagyobb székházak kerültek birtokukba, melyek eladásával kétmilliárd forint pluszbevételhez jutottak. Ennél az ügyletnél tűnt fel először Simicska Lajos neve.
Horn alatt számtalanszor írtak úgynevezett MSZP-s vállalkozói körökről. A tagozat 1993 szeptemberében jött létre Hujber Ottó vállalkozó vezetésével, aki egyébként adományokat is gyűjtött az MSZP-nek. Mindaddig, amíg az úgynevezett olajgate-botrány kapcsán kiderült, hogy az akkori ipari miniszter jóvoltából „a magyar vállalkozókat” éppen Hujber képviseli egy olyan kormánybizottságban, ahol az ő magáncégeit is érintő döntések születnek. Más ügyek kapcsán szocialista képviselők neveiről írtak „érdekes” kontextusban. A legnagyobb politikai veszteséget viszont a Tocsik-ügy hozta. Az ÁPV Rt. egy az önkormányzatokkal kapcsolatos jogvitában megbízta Tocsik Mártát, hogy az önkormányzatok által követelt összeget lealkudja. Mindezt 10 százalékos sikerdíj ellenében. A több mint 800 millió forintos jutalék jelentős része viszont nem a jogásznőnél maradt, hanem különböző cégekhez vándorolt - melyek vezetésében vagy felügyelőbizottságában az akkori kormánypárt egyes politikusai is részt vettek. Az ügyben bírósági eljárás zajlik.