Vissza a tartalomjegyzékhez


INNEN-ONNAN
Jön a pókadó

Diepenbeek flamand községben a jövőben megadóztatják az egzotikus állatok tulajdonosait. A flamand községek közül elsőnek Diepenbeek vezet be adót 1999. január elsejétől pókokra, kétéltűekre és hüllőkre - jelentette a napokban a De Standaard című lap. Akinek ilyen állat van a tulajdonában, az évi 500 belga frank adót tartozik fizetni. Kivételt csak a homár és néhány rovarfajta képez. Megadóztatják viszont a teknősbékákat, gyíkokat, kígyókat, pókokat és skorpiókat. A lapjelentés szerint az így befolyó összegeket fajtavédelemre fordítják. (MTI)


Állatok a poggyásztérben

Egy medvét és egy tigrist találtak egy vietnami taxi csomagtartójában. Az állatokat a Phong-dien erdőből Hué városába akarták csempészni - közölték a helyi erdészet munkatársai. A medve belepusztult a csapdában elszenvedett sérüléseibe, a 65 kilós tigris sérüléseit ellátták, és az állatot szabadon engedték. A taxiban ülő négy ember a sötétség leple alatt elfutott, amikor az erdészek arra kérték őket, hogy nyissák ki a csomagtartót. A Phong-dien erdőben sok védett állatfaj él, s Vietnamban igen elterjedt a vadászat és az állatokkal való kereskedelem. Húsuk és csontjaik éttermekbe kerülnek, vagy hagyományos ázsiai gyógyító szerek készülnek belőlük. (MTI)


Paróka kendő helyett

Az iszlámot tanuló török diáklányok körében új divat hódít: a vallás megkövetelte kendő helyett parókával fedik le hajukat, amióta Törökországban az egyetemeken betiltották a kendő viselését. A hívő leányok megtalálták az új, heves vitákat kiváltó rendelet megkerülésének olyan módját, amely megfelel az iszlám törvényeinek: a parókák műanyagból vannak, mert a vallás tiltja, hogy női hajat tegyenek közszemlére. A műhajak tökéletesen takarják a tarkót is, amint azt a vallás előírja. A török hatóságok márciusban tiltották meg a fejkendők viselését az egyetemeken, s a hívők hevesen tiltakoztak a rendelet ellen, amely azonban ennek ellenére érvényben maradt - írta az osztrák hírügynökség. (MTI)


Jégkunyhó a sivatagban

A közelmúltban jól szórakozhattak a beduinok: 3 kanadai művész jégkunyhót épített a sivatagban Dubai (Egyesült Arab Emirátusok) nyári fesztiválja alkalmából. Az 1 tonnás alkotást Michael Dombowsky és fiai, a 15 éves Stephen és a 14 éves Braden építették. Csupán 14 órára volt szükségük e fagyos remekmű elkészítéséhez. A hozzávaló 65 jégtömböt hűtőkonténerekben szállították a sivatagba. A kanadai művészcsalád még további 12 jégkunyhót szándékozik építeni Dubai gazdasági központjaiban. A nyári fesztivál címe mi más lehetne, mint „nyári meglepetések Dubaiban". Célja, hogy minél több turista részesülhessen ilyen és ehhez hasonló meglepetésekben. (Le Monde)