Vissza a tartalomjegyzékhez


Belga békabéke

Békén hagyják az idén a versenybékákat a belgiumi Schönbergben: nem rendezik meg a hagyományos békafuttató versenyt. A döntésnek két oka van: egyrészt alaposan megcsappant az érdeklődés iránta, másrészt az állatvédők a szokásosnál is élénkebben tiltakoztak a kétéltűek védelmében. A kisvárosban így békafuttatás helyett lovagi tornát rendeznek, mégpedig a középkori harcosok belga nemzeti bajnokságát.
Schönbergben csaknem negyven éve az utolsó júliusi vasárnapon tartják a békafuttatást. Míg azonban a hatvanas években még száz résztvevő és több ezer néző volt kíváncsi a békabokázásra, ma már a látogatók csupán lézengenek, és a résztvevők száma tavaly nem érte el az egy tucatot.
Az idén újabb hadjáratot indítottak az állatvédők is. Arra hivatkoznak, hogy a rendszeres edzések károsítják a váladékot, amely védi a békák testét a naptól és a rovaroktól. Másfelől a versenyre készülés növeli a kétéltűek testhőmérsékletét, és így hosszabb távon csökkenti élettartamukat.
A rendezők mindazonáltal büszkék arra, hogy nem sértettek törvényt. A szabály ugyan tiltja, hogy európai békákkal kísérletezzenek, de Schönbergben kizárólag kínai és amerikai állatok futnak.
A verseny szervezői ugyanakkor maguk is belátják, hogy a futtatást nincs értelme erőltetni, újítaniuk kell, hogy a figyelmet ismét a városra irányítsák. Ezért kérték és kapták meg a jogot arra, hogy bajnokságot rendezhessenek középkori viaskodásban jártas bátrak részvételével. Mivel az országban nagy hagyománya van az effajta játékoknak és a kosztümös felvonulásoknak, a nyári kikapcsolódásra készülő lakosság aligha bánja, hogy vége a boldog békaidőknek. (MTI)