Vissza a tartalomjegyzékhez

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Fidel továbbra is állja a sarat

Fidel Castro kubai elnök ötórás beszédet tartott Santiagóban, Kuba legfontosabb történelmi városában, amelyben jelezte: országa kész javítani a kapcsolatokat az Egyesült Államokkal. A 72 esztendős államfő egészségi állapota látszólag kitűnő, bár a múlt héten egy miami lap cikkében Elizabeth Trujillo kubai sebésznő ennek ellenkezőjét állította.

Elmondása szerint 1997 októberében az elnök súlyos agyvelőgyulladás miatt került kórházba, amely halálos kimenetelű is lehetett volna. Castro jelenleg is szívbetegségben szenved - mondta a doktornő. A kubai sajtó, mint más hasonló híreket, ezt is tagadta, és válaszában azt írta, hogy a már nem fiatal elnök roppant jó egészségnek örvend.
A kubai elnök beszédében kifejtette, hogy országa kész együttműködni az Egyesült Államokkal a terrorizmus és a kábítószer elleni harcban. A Kuba és az USA közötti kapcsolat javulása szempontjából fontos eseménynek tekinthető az is, hogy két év után újra megindultak a repülőgépjáratok a két ország között. Mint emlékezetes, Bill Clinton 1996 februárjában megszüntetett minden járatot, miután a kubai légierő vadászgépei lelőttek két amerikai repülőgépet. A karitatív szervezet pilótái kétségbeesésükben a tengeren át menekülni próbáló kubai emigránsokat próbáltak megmenteni, amikor Castro katonái tüzet nyitottak rájuk.
Szintén nagy változásnak számít az, hogy míg 1993-ban a kubai kormány hetente csak kilencven emigráns látogatását engedélyezte, az idén - miután szabaddá vált a dollár használata a szigeten - a hatóságok napi százra emelték a kiadható vízumok számát. Ennek a szabálynak politikai, de elsősorban gazdasági okai vannak. A látogatók által elköltött pénzösszegek és a családtagjaiknak küldött csomagok enyhítik az utóbbi évtizedek legnagyobb gazdasági válságát a szigetországban.
Az elnök hosszasan sorolta vasárnapi beszédében a hatvanas évektől máig Kubában elkövetett merényleteket, köztük azokat, amelyek ellene irányultak. Castro az Egyesült Államokat vádolta a terrorista akciókért, miközben hangsúlyozta: Bill Clinton urat ezekért nem terheli felelősség.
A kubai államfő részletesen foglalkozott a The New York Times című amerikai lap minapi jelentésével, amely szerint egy miami székhelyű kubai emigráns szervezet, a Kubai- amerikai Nemzeti Alapítvány adott megbízást és pénzt a tavalyi évben két kubai szállodában is elkövetett pokolgépes merényletre. Az államfő a merényletek közül kiemelte a közismert, 1976-ban Barbados szigetén elkövetett repülőgép-robbantást, melynek 73 áldozata volt, köztük kiváló kubai sportolók. Castro a hét végén részt vesz majd azon a rendezvényen, amelyet az áldozatok emlékére tartanak Barbadoson.