Vissza a tartalomjegyzékhez

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Netanjahu két tűz között

A marokkói Casablancában megkezdődött a Jeruzsálem Bizottság 17. értekezlete. Az ülésen Jasszer Arafat kijelentette: a Nagy-Jeruzsálem közigazgatási körzetre vonatkozó izraeli terv megvalósulása a békefolyamat végérvényes összeomlását s a térség újbóli lángba borulását jelentené.

Arafat arra kérte az arab országokat, hogy fordítsanak több pénzt az iszlám szent város muzulmán és keresztény (ám szintén arabok lakta) negyedeinek megőrzésére. A 16 ország képviselőiből álló Jeruzsálem Bizottságot az Iszlám Konferencia Szervezete hozta létre 1979-ben, többek között abból a célból, hogy dolgozzon ki átfogó tervet Jeruzsálem „felszabadítására”.
Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök az izraeli televízióban adott interjújában leszögezte: a palesztinokkal való megegyezés a célja. Hozzátette azonban, hogy az izraeli csapatkivonások mellett más témákat is meg kell vitatni, például a szabadlábon lévő terroristák kiadását és a túlméretezett palesztin rendőrség csökkentését. A javaslat nem talált kedvező fogadtatásra: „Nem azért vagyunk itt, hogy vitatkozzunk az izraeliekkel” - mondta Hassan Asfour, a Palesztin Hatóság egyik tisztviselője. „Azért vagyunk itt, hogy igent mondjanak az amerikai javaslatra.”
Netanjahura egyre nagyobb nyomás helyeződik az országon belülről is. Amennyiben a gyors csapatkivonás mellett dönt, a jobboldali kormány fogja megbuktatni, ellenkező esetben pedig az ellenzék - állítja a Jerusalem Post. Szerdán az izraeli parlament - előzetes olvasatban - elfogadta az izraeli parlament, a knesszet feloszlatásáról benyújtott törvényjavaslatot. A 120 parlamenti képviselő közül 60 támogatta a baloldali ellenzék tervezetét, hatan ellenezték, egy képviselő pedig tartózkodott. A javaslat csak az év vége felé léphetne hatályba, abban az esetben, ha minden akadályt sikerrel vesz. A csütörtökön kezdődő három hónapos törvényhozási szünet után három olvasatban bocsátják szavazásra, és elfogadásához minden egyes alkalommal legalább 61 képviselőnek kell támogatnia.
Benjamin Netanjahu miniszterelnök és a koalíciós pártok képviselőinek többsége bojkottálta a szavazást. Egyes megfigyelők az előzetes szavazás eredményét a Netanjahu vezette jobboldali kormányra mért súlyos csapásként értékelik. Simon Peresz korábbi miniszterelnök szerint a voksolás a vég kezdetét jelenti a Netanjahu-kormány számára. Az izraeli ellenzék a kormány közel-keleti politikájával szembeni növekvő lakossági elégedetlenségre hivatkozva szorgalmazza a választások előrehozását.