Vissza a tartalomjegyzékhez


NAGYÍTÓ
Föld alatti fegyvergyárak

Észak-Korea, Irán és más országok ballisztikus rakétaprogramjukat hatalmas föld alatti üzemek segítségével rejtik el az amerikai felderítő műholdak elől - jelentette a Washington Post című amerikai újság. Donald Rumsfeld korábbi védelmi miniszter közölte, hogy Észak-Korea, Irán, Oroszország és Kína „széles körben végeztek föld alatti építkezéseket, képesek fegyverek föld alatti előállítására, tárolására, sőt rakéták föld alól történő indítására is”. Az amerikai újság értesülései szerint az északkoreaiak például „egy föld alatti várost” hoztak létre Nodong rakétájuk fejlesztésére. A föld alatti üzemek hatékonyságát bizonyítja például az is, hogy az amerikai hírszerzést meglepetésként érték a pakisztáni közép-hatótávolságú Ghauri rakétával végrehajtott kísérletek.
Irán nem annyira a környező országokra figyelve fejlesztette ki közepes hatótávolságú rakétáját, mint inkább Izrael ellen - tűnik ki az iszlám köztársaság védelmi miniszterének szerdán megjelent lapinterjújából. Ali Samhani ellentengernagy nem mondta ki nyíltan, hogy erről van szó, de meglehetős egyértelműséggel célzott rá az Iran című lap hasábjain. A perzsa nyelvű lapnak adott nyilatkozatában a miniszter kijelentette: az 1300 kilométer hatótávolságú Sehab-3 rakétára nem a környező országok ellenében van szükség, hiszen azok most és a belátható jövőben nem jelentenek fenyegetést Iránra nézve. Veszély más térségek felől fenyegetheti az országot, mert egy távolabbi térség válsága átterjedhet a Közép-Keletre is. A miniszter azt állította, hogy kizárólag hazai technológiákat használtak fel a Sehab-3 kifejlesztéséhez. Ezzel egyúttal cáfolta azokat az amerikai hírszerzői jelentéseket, amelyek szerint az iráni rakéta az észak-koreai Nodong rakéták szerkezeti elvére épül.
Samhani elvetette azokat a találgatásokat is, hogy az új rakéta kifejlesztésének okai voltaképpen az iráni belpolitikában keresendők. Nyugati lapokban megjelentek ugyanis olyan feltevések, hogy a konzervatív vallási-politikai erők ilyen módon akartak újabb bizalmatlanságot kelteni Irán és az Egyesült Államok között, mert elejét akarják venni a két ország közeledésének, amely Irán mérsékelt politikát folytató elnöke, Mohammed Hatami támogatását élvezi.
Pátkai Mihály