Vissza a tartalomjegyzékhez


Varsó a sereghajtó

Varsó a felvételre váró élvonalbeli kelet-európai jelentkezők sereghajtója - derült ki a brüsszeli Bizottság által kezdett vizsgálatból. A Financial Times elemzésében ennek alapján így írt: Lengyelország téved, amikor azt feltételezi, hogy automatikusan nyíló ajtó várja az Európai Unió bejáratánál.

A mértékadó londoni üzleti-politikai napilap cikke szerint elsősorban mezőgazdasági jellegű alkalmazkodási gondjai olyan jelentősek, hogy mellettük eltörpülnek a többi pályázó országéi. A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy szervezési hiányosságok és koalíciós belharcok miatt siralmas állapotban vannak a csatlakozási előkészületek - áll az elemzésben.
Ha a katasztrófa-forgatókönyv jön be, és Lengyelország még jobban leszakad Magyarországtól és Csehországtól, s esetleg eljut arra a pontra, hogy alkalmatlannak bizonyul a csatlakozásra, a német kormány válaszút elé kerül: vagy elhalasztja a magyarok és a csehek felvételét, vagy magára hagyja Lengyelországot, a háború utáni megbékélés jelképét - írta a Financial Times.
Az elemzés szerint az első megoldás Lengyelország túszává tenné az egész bővítést, ez pedig ellentmondana annak az alapelvnek, hogy a jelentkezőket saját egyéni eredményeik alapján ítélik meg. Egy ilyen döntés azonban hátrányos lenne az első körből kimaradt országok, például Románia és Szlovákia reformerői számára is - állapította meg a Financial Times. Az elemzés szerint a lengyelek az általuk eddig elértek alapján joggal követelhetik, hogy az EU ne az ő gondjaikból gyártson ürügyet a bővítés halasztgatására, de nekik is ugyanúgy meg kell dolgozniuk a klubtagságért, mint bárki másnak.