Vissza a tartalomjegyzékhez

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Vita a Meinl körül

Ausztriában a kormányzati oldal részéről erős az ellenállás a Meinl-birodalom osztrák részének eladásával kapcsolatban. A félelmek abból fakadnak, hogy a német Rewe a vásárlás révén Bécsben több mint kétharmados túlsúlyra tenne szert. Ebből agresszív árpolitika következhet a fogyasztók számára, és az osztrák beszállítók is veszélybe kerülhetnek. A vételre mindenesetre a kartellhivatalnak is áldását kell adnia.

Az 1862-ben alapított családi vállalkozás ausztriai területen 5000 főt foglalkoztat és 1997-ben 9,3 milliárd schilling forgalmat bonyolított le, azonban 89 millió schilling veszteséggel zárta az évet. A családi tulajdonban maradó Meinl-impériumrész azonban nagyobb, mint az eladott rész: a Julius Meinl International AG 293 üzletet üzemeltet 9000 alkalmazottal. Magyarorszá-gon, Lengyelországban és Csehországban, éves forgalma tavaly 7,0 milliárd schilling volt. A Meinl Bank mérlegfőösszege 6,1 milliárd schilling volt, a Meinl kávépörkölő és lekvárgyártó üzem, a Grabenen megmaradt üzlet és az egyéb európai nagyváro-sokban levő üzletek együttesen tavaly 1,4 milliárd schilling forgalmat bonyolítottak le. Ezenkívül a cégnek még 1,6 milliárd schilling értékben van ingatlanvagyona Ausztriában és Kelet-Európában.
Ausztriában már eddig is jelentős a német jelenlét. Mi-után a német Reweé eddig is birtokolta a Billa, a Merkur, a Mondo, az Emma, a Bipa hálózatot, a héten bejelentett üzletrészvásárlással - a Meinl üzletekkel együtt - a piaci részesedése Bécsben elérheti a 70 százalékot. Ausztria keleti részén „csupán” 58 százalékot, országos viszonylatban azonban még 39,4 százalékos kisebbségben marad. Az EU versenyfelügyelete szeptemberben hoz majd döntést, hogy mely számokat kell figyelembe venni, azaz megáll-e a kartellvád.
Az osztrák televízióban nyilatkozó gazdasági szakértő szerint valószínűleg kompromisszumos megoldás várható, azaz a Rewe a Meinl-birodalomnak csak legfeljebb kisebb részét kaparinthatja meg. A Meinl vezetősége, értesülve az ügylet elleni lépésekről, fenyegetéssel válaszolt: ha a Rewével kötendő ügylet meghiúsulna, azonnal elbocsátanának 2000 alkalmazottat.