Vissza a tartalomjegyzékhez


Csütörtöktől C kategória

Csütörtöktől C kategória is létezik a Budapesti Értéktőzsde részvénypiacán, bár értékpapírok ebben az osztályban még nem forognak.
Az új tőzsdeszabályzat szerint az A kategóriába kerülés feltételei: 10 milliárd forintos tőkekibocsátás, 25 százalékos közkézhányad, 1000 tulajdonos, 3 éves magyar és nemzetközi szabályok szerinti auditált mérleg, valamint a kibocsátó cég utolsó évének nyereségesnek kell lennie.
A B kategóriában forgó részvényeknek 1 milliárd forintos tőkekibocsátással, 10 százalékos közkézhányaddal és 3 éves auditált mérleggel kell rendelkezniük.
Az új C kategória sokkal könnyebb feltételeket szab: 100 millió forintos tőkekibocsátás, 25 tulajdonos és egyéves auditált mérleg.
A Budapesti Értéktőzsde azt reméli, hogy az új kategóriával jelentősen megnő a tőzsdén forgó részvények száma. Brókerek véleménye szerint az év végéig a tőzsdekényszer miatt több cég is kéri majd felvételét a C kategóriába.


Tőzsdei befektetők érdekvédelmi szövetsége

A tőzsdei kisbefektetők érdekeinek érvényesítése és jobb informálása érdekében hétfőn megalakult a Tőzsdei Egyéni Befektetők Érdekvédelmi Szövetsége (TEBÉSZ) - közölte Dióslaki Gábor, a szövetség elnöke.
A szövetséget alapító 17 magánszemély fontosnak tartja, hogy a jövőben a tőzsdei és állami intézményekkel rendszeres és korrekt kapcsolatot építsenek ki, ami reményeik szerint biztosítja a szövetség részvételét a tagjait érintő törvény- és szabály-előkészítő munkálatokban, és segíti a keletkező problémák megoldását.
A célok között szerepel az állampapír-kereskedelem visszásságainak felvetése és megtárgyalása, valamint a teljes körű visszafizetési garancia elérése. A jelenlegi szabályozás szerint ugyanis a befektetők a forgalmazó brókercégeknél csak az Országos Betétbiztosító Alap garanciája erejéig kaphatják meg az állampapír befektetésének értékét.
Az egyik fontos célkitűzésük, hogy tapasztalataik alapján rangsorolják a brókercégeket. A befektetési és országelemzők tevékenységét utólag értékelik, és hosszabb távon rangsorolva teszik közzé: a bevált vagy be nem vált előrejelzések szerint kikre érdemes és kikre nem érdemes odafigyelni, amikor tőzsdei befektetésről dönt az egyéni befektető. (MTI)