Vissza a tartalomjegyzékhez

DEBRECZENY RÉKA
Egyeztetés a kormány és az energiabefektetők között

Chikán Attila és a külföldi energiabefektetők szerdán megtartott egyeztető tárgyalásán nem született az elkövetkezendő hetekre, illetve hónapokra kiható döntés az energiaárakkal kapcsolatosan.

Biztos azonban a korábban bejelentett, augusztusi 8,1 százalékos áremelés, valamint hogy a külföldi befektetők továbbra sincsenek megelégedve a magyarországi árakkal. A kérdést illetően a felek megállapodtak, hogy közös munkacsoportok felállítása révén fognak az év végéig egy a kölcsönös érdekeknek megfelelő energiakoncepciót kidolgozni. Chikán Attila cáfolta azokat a közleményeket, amelyek szerint a kormány szociális csomagot fog beterjeszteni a szegény fogyasztók megsegítésére, hiszen ez a Szociális és Családvédelmi Minisztérium feladata. „Én csak annyit mondtam, hogy ebben a gondolatkörben találkozni kell majd a kormány gazdaságpolitikai és szociálpolitikai törekvéseinek” - magyarázta. Chikán elmondta, hogy „a kormány megköszöni, ha a magánalapítványok besegítenek a szociális problémák megoldásába”. A kormány tehát nem határolja el magát tőlük, de hangsúlyozta, jogilag a kormányzatnak semmi köze nincs hozzájuk. Arra a kérdésre, hogy a kormány ad-e pénzt az energiaalapítványoknak, a miniszter azt válaszolta: a kormány gondolkodik, melyiknek ad, de az egyáltalán nem biztos, hogy erre a célra az alapítványokat akarja használni.
Klaus Bussfeld, az ELMÜ-ben, az ÉMÁSZ-ban és a Mátrai Erőműben tulajdonrészesedéssel rendelkező német RWE igazgatósági tagja és Anders Palmgren, a Budapesti Erőmű Rt.-ben érdekelt finn IVO-Tomen igazgatóságának elnöke a megbeszélés után elégedettségének adott hangot, hogy az új magyar kormány méltányolja az előző ciklusban megkötött szerződéseket. Pozitívan értékelték a miniszter úr hozzáállását, valamint a kormány energiapolitikára vonatkozó terveit. Az energiacégek két képviselője azonban elégedetlenül jegyezte meg, hogy a 8 százalékos eszközarányos nyereségelvárást Magyarországon nem sikerült teljesíteni. A két üzletember gyakorlati problémának tartja és nemtetszését fejezte ki amiatt, hogy az energiahivatal számára nem elfogadható az általuk igényelt kompenzációs összeg.
Chikán a 8 százalékos árformulát bizonytalannak nevezte, mivel „nem lehet pontosan definiálni a benne szereplő tényezőket”. Hangsúlyozta, hogy ez egy irányszám, és nem szabad abszolút mértékként kezelni. Mivel az energiaszektor rendkívül érzékeny terület és a hosszú távú gondolkodásnak itt különösen nagy szerepe van, a miniszter elengedhetetlennek tartja a stabil energiapolitikát.


Villamosenergia-tarifák a lakossági fogyasztók számára

Tarifatípus   Legmagasabb díj Ft/kWh
Lakossági 600 kilowattóra/év alatt 14,70
Lakossági 600-3600 kilowattóra/év között 17,60
Lakossági 3600 kilowattóra/év felett   20,30
Éjszakai 2400 kilowattóra/év alatt   7,70
Éjszakai 2400-12000 kilowattóra között 8,20
Éjszakai 12000 kilowattóra/év felett   8,40