Vissza a tartalomjegyzékhez


APRÓPÉNZ
Orosz GDP

Oroszország idei hazai összterméke közel 1 százalékkal csökken, és jövőre sem lehet jelentősebb javulásra számítani. Az eredeti elképzelések szerint 1999-ben a GDP már 3-5 százalékkal nőtt volna Oroszországban, s így 1999 után Moszkvának már nem lett volna szüksége újabb hitelekre. A gazdasági növekedés ütemét azonban felül kellett bírálni. (MTI)


Cseh beruházások

Csehországba az előzetes adatok szerint az első félévben 350 milliárd dollár új külföldi tőke áramlott, jóval kevesebb, mint 1997 első felében. A várakozások szerint a kormány megalakulása után a külföldi beruházók érdeklődése ismét nőni fog, különösen, hogy az új kormányzat jelezte: nagyszabású könnyítéseket kívánnak adni a külföldi beruházóknak. (MTI)


Szlovák adósság

Szlovákia bruttó külföldi adóssága április végére 10,74 milliárd dollárra nőtt a március végi 10,45 milliárdról. Tavaly év végén 9,9 milliárd dollár volt a bruttó küladósság. Szlovákiában az egy lakosra jutó küladósság 2000 dollárra nőtt április végére a március végi 1972 dollárról. (Reuters)


Horvát búzatermés

Több mint egymillió tonna búza érett be Horvátországban, ami jóval meghaladja a várt mennyiséget. Az átlagos terméshozam 4,3 tonna hektáronként. A termés teljesen kielégíti a hazai szükségletet, sőt az ország 250-300 ezer tonna búzát lesz képes exportálni az idén - például Albániába, Macedóniába, Boszniába. (MTI)


Volkswagen-Toyota szerződés

Hulladékanyag-felhasználás, adatátvitel és navigációs rendszerek - ezen a területeken folyó együttműködésről jött létre megállapodás a japán Toyota és a német Volkswagen autógyárak között a közelmúltban. A gyártók közös technológiákat dolgoznak ki, főképp a roncsautók reciklálására, azaz a bennük lévő anyagok újrahasznosítására. (MTI)


Javuló román gazdaság

Mugur Isarescu román jegybanki vezető reményei szerint Románia valutatartaléka az év végén 3 milliárd dollárra nő. Isarescu román jegybanki vezető bizakodóan nyilatkozott a román gazdaság kilátásairól. Ezt arra alapozta, hogy a „privatizáció elindult a maga útján”, csökken az infláció üteme és a nemzeti valuta fokozatosan értékelődik le. Romániában az infláció üteme júniusban 1,3 százalékra mérséklődött a májusi 2,3 százalékról. (MTI)


Egymillió Windows 98

A Microsoft bejelentette, hogy a Windows eladásai a tervezett ütemben haladnak. A számok azt mutatják, hogy a Windows 98 eladásai az első hónap elteltével nem maradnak el a Windows 95 mögött. A Microsoft közleménye szerint több mint egymillió Windows 98 licencet adtak el a június 25-i debütálás óta. Emellett mintegy 15 millió NT Workstation licencet is értékesítettek, ezzel mintegy 15 százalékos piaci részesedést értek el. (MTI)


Itt a nyugdíj

Az augusztustól 2,2 százalékkal megemelt nyugdíjakat a szokásos kézbesítési napon, a január 1-éig visszamenőlegesen járó különbözetet pedig külön utalvány kíséretében augusztus 6-tól kezdve kapják meg az érintettek. Az emelés az 1998. január 1-e előtt megállapított nyugdíjakra vonatkozik. A különböző szociális ellátásokban részesülők juttatása nem változott. (MTI)


Javított a Moody’s

Javította négy magyar bank hitelképességi besorolását kedden az amerikai Moody’s. A hitelminősítő és kockázatfelmérő intézet bejelentése szerint a Budapest Bank Rt., a Kereskedelmi és Hitelbank Rt., a Magyar Külkereskedelmi Bank Rt., valamint az Országos Takarékpénztár és Kereskedelmi Bank Rt. kapott az eddiginél jobb osztályzatot. (MTI)


Csökkent a munkanélküliség

A második negyedévben 0,7 százalékponttal 8,0 százalékra csökkent a munkanélküliség az első negyedévhez képest - közölte hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal. A második negyedévben a népességből 3 millió 663 ezren tartoztak a foglalkoztatottak és 319 ezren a munkanélküliek közé. A tartósan - azaz egy éve, vagy annál is hosszabb ideje - munka nélkül lévők száma 150 ezer volt, a munkanélküliek közötti arányuk elérte az 50,3 százalékot. (MTI)


Több gazdasági szervezet

Az első félév során 49 ezerrel, 821 ezerre nőtt a működő gazdasági szervezetek száma hazánkban - adta közre a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A gazdasági szervezeteken belül a legnagyobb, 54 százalék az egyéni vállalkozások aránya, ezt követik 37 százalékkal a társas vállalkozások, 7 százalékkal a nonprofit szervezetek és 2 százalékkal a költségvetési szervezetek. (MTI)


Javított a MÁV

Kedvezően alakult a Magyar Államvasutak Rt. első félévi teljesítménye az előző év hasonló időszakához képest. A MÁV első félévi 3,5 milliárd forintos vesztesége 3,1 milliárd forinttal kevesebb a tervezettnél - közölték. Növekedett az áru és a személyforgalom teljesítménye is. (MTI)


MATÁV kedvezmény

Valamennyi egyéni előfizetőjének kedvezményt nyújt a helyi és a helyi díjazású hívásokra a Matáv Rt. augusztus 1. és 31. között. A kedvezményes időszakban egy helyi hívásért a díj 125 forint feletti részének csak a felét számlázza a társaság. A kedvezmény minden nap hajnali 5 és este 10 óra között érvényes, de nem vontakozik a megjelölt időszakokon túlnyúló hívásokra, vagyis azokra, amelyek öt óra előtt kezdődnek, illetve 10 óra után érnek véget. (MTI)