Vissza a tartalomjegyzékhez

BOR GABRIELLA, a New York Broker elemzője
Visszafogott befektetők

A pesti parketten immár második hete meglehetősen szűk sávban mozog a részvények átlagát reprezentáló BUX-index. A mozgást a 8150-8350 pontos sáv korlátozza. Dacolva a kedvezőtlen nemzetközi hangulattal, a magyar tőzsdén mintegy 59 ponttal emelkedtek az árfolyamok az elmúlt héten, a BUX csütörtökön 8313 ponton zárt. Ezzel együtt a BÉT-en is visszafogottak a befektetők, amelyet az átlagostól elmaradó forgalom jelez. A közeljövőben közzétételre kerülő gyorsjelentésekkel kapcsolatos kedvező várakozások joggal tartják a lelket a befektetőkben, hiszen az idei évre prognosztizált 35 pontos egy részvényre jutó eredménynövekedés egyelőre még nem jelentkezett az árfolyamokban (a BUX-index a január eleji szinten áll).
Nemzetközi fronton érdekes fejleményeknek lehettünk tanúi, ugyanis a nemrég még újabb és újabb csúcsokat megdöntő árfolyamok meredek zuhanásba kezdtek mind Nyugat-Európában, mind a tengerentúlon - nem is szólva a mostanában igen nehéz időket élő orosz tőzsdéről. Az éles hangulatváltásban nagy szerepet játszott Alan Greenspan, a FED elnökének kongresszusi meghallgatása. Itt ugyanis a részvénypiac túlértékeltségéről beszélt, és a várakozásokkal ellentétesen nyilatkozott a kamatok kérdésében is. A FED-elnök a gazdaság túlfűtöttségétől tartva ugyanis kamatemelést helyezett kilátásba, amely a részvénypiaci befektetők hangulatát igencsak aláásta. Az orosz tőzsde mélyrepülése - az árfolyamok ismét megközelítették kétéves mélypontjukat - nem kedvezőtlen fejlemények eredménye, hanem pusztán elfogytak a közelmúlt emelkedését generáló pozitív hírek. A befektetni szándékozók többsége mindaddig kivár, amíg az elfogadott reformcsomagban foglalt intézkedések konkrét megvalósulását nem látják. A Távol-Keleten a múlt hét végéig a japán miniszterelnök személyével kapcsolatos várakozások voltak meghatározóak. A választások eredménye azonban a befektetőket elégedettséggel töltötte el, ezen a héten stabilizálódott a részvénypiac. A korábban külügyminiszterként tevékenykedő politikustól agresszívabb fellépés várható, valamint üdvözlendő, hogy az adócsökkentés kérdéséhez is pozitív a hozzáállása. A Moody’s mindazonáltal leminősítést helyezett kilátásba, amely rontott a hangulaton.
A magyar tőzsde a hazai kedvező hírek (gyorsjelentések) ellenére sem tud elszakadni a világpiaci eseményektől, a gyorsjelentések korábban megszokott árfolyam-felhajtó hatása elmaradni látszik. Az is igaz, hogy ezen a héten a nagyobb tőzsdei társaságok közül egyelőre még csak a BorsodChem és a Richter tette közzé a számait, így a többiek még tartogathatnak meglepetéseket. Érdemes azonban megjegyezni, hogy a befektetők várakozásai korábban beépülnek az árakba, így a kedvező híreket követő időszakot általában az oldalmozgás jellem-zi - feltéve, hogy a világpiac nem szól közbe.