Vissza a tartalomjegyzékhez


Fontos tudnivalók a magyar és nemzetközi nyelvvizsgákról
Magyar állami nyelvvizsgák:

Megszerezhetők: Budapest, Debrecen, Miskolc, Pécs, Sopron, Szeged, Veszprém, illetve olyan nagyvárosok, ahol vizsgaszervező helyek létesültek. (Ezeken a településeken helyenként változó összegű szervezési díjat kell fizetni.)
Szakmai anyaggal bővített nyelvvizsga csak Budapesten tehető.
Vizsgaidőpontok: A fővárosban gyakorlatilag havonta, vidéken negyedévente. (Ritkább nyelvek esetében ez változó.)

Vizsgadíjak:

  „A” „B” „C”
Alapfok 2000 2000 4000 Ft
Középfok 3400 3400 6800 Ft
Felsőfok 3700 3700 7400 Ft

Az „A” vagy „B” típusú nyelvvizsgák megszerzése után két naptári év áll a vizsgázók rendelkezésére ahhoz, hogy nyelvvizsgájuk hiányzó párját is letegyék. Az így kapott „A” és „B” típusú nyelvvizsga természetesen „C” típusnak megfelelő értékű, ez esetben azonban egybeírásért kell fordulni a budapesti Idegennyelvi Továbbképző Központhoz (Állami Nyelvvizsga Bizottság, 1085 Bp. VIII., Rigó u. 16.). Az egybeírási eljárás díja 1600 Ft.


Nemzetközi nyelvvizsgák:

Angol nyelvből:
PITMAN ESOL Nyelvvizsga*: A Pitman Nyelvvizsga Intézet 150 éve működik Nagy-Britanniában, az általuk szervezett nyelvvizsgák ma már több mint 70 országban letehetők. A nyelvvizsga elsősorban életszerű, modern problémamegoldó feladatokból áll. Kommunikatív, és nem a nyelvtani pontosságot tartja a legfontosabbnak.

Vizsgadíjak:

Szóbeli:  
Kezdő (Basic) 8000 Ft
Alap (Elementary) 8000 Ft
Közép(Intermediate) 9000 Ft
Haladó (Higher) 9000 Ft
Felső (Advanced) 10 000 Ft

 

Irásbeli:  
Kezdő (Basic) 7000 Ft
Alap (Elementary) 7000 Ft
Közép(Intermediate) 8000 Ft
Haladó (Higher) 9000 Ft
Felső (Advanced) 9000 Ft

A vizsgára korhatár nélkül lehet jelentkezni, a gyerekek részére saját koruknak megfelelő vizsgatesztek készültek. A Pitman vizsgák másik típusa a ‘Pitman üzleti nyelv’, amely főleg az üzleti élethez szükséges idegennyelvi ismereteket teszteli (pl. üzleti levél, üzenet faxon, jegyzőkönyv, rövid elemző jelentés stb.).


CAMBRIDGE Nyelvvizsgák*:

Szintek:

  1. PET: Kb. az alapfoknak felel meg, 250-300 órai tanulás után ajánlott. Honosítás: alapfok „A”-ra, alapfok „C”-hez különbözeti vizsga szükséges.
  2. FCE: Valamivel az általunk középfoknak nevezett szint fölött van. A Cambridge-i nyelvvizsgák közül a legismertebb és a legelterjedtebb világszerte. Ajánlott, ha olyan külföldi állásra vagy tanulmányokra pályázik valaki, ahol feltétel az angol nyelvtudás. Honosítás: középfok „A”-ra, középfok „C”-hez különbözeti vizsga szükséges.
  3. CAE: Középfok és felsőfok között. Honosítás: felsőfok „A”-ra, felsőfok „C”-hez különbözeti vizsga szükséges.
  4. CPE: A legmagasabb szintű Cambridge-i vizsga, szinte már anyanyelvi tudást követel. Szerte a világon mindenütt elismerik és elfogadják.
  5. CEELT: Azoknak a nyelvtanároknak ajánlott, akik az angolt mint idegen nyelvet szeretnék tanítani, de az angol nem az anyanyelvük.
  6. TOEFL Nyelvvizsga: Az USA írásbeli vizsgája. azoknak ajánlott, akik amerikai felsőoktatási intézményekben kívánnak tanulni, vagy Amerikában szeretnének munkahelyet találni. Szintje: Erős haladó.

Német nyelvű vizsgák:

ZDaF vizsga*:A Goethe Intézet által kidolgozott nemzetközi vizsga. A német nyelv alapfokú ismeretét igazolja. Magyarországon középfoknak felel meg. Honosítás: A maximális pontszám 80 százalékától középfok „A”-ra, középfok „C”-hez még egy kiegészítő vizsga (fordítás) szükséges.
ZMP vizsga*: A Goethe Intézet által kidolgozott nemzetközi vizsga. Németország egyes egyetemein az egyetemi tanulmányok megkezdéséhez szükséges nyelvismeret igazolására szolgálhat („gut” eredménnyel). Honosítás: A maximális pontszám 80 százalékától felsőfok „A”-ra, felsőfok „C”-hez még egy kiegészítő vizsga (fordítás, tömörítés) szükséges.

A *-gal jelölt nemzetközi nyelvvizsgákat a Magyar Állami Nyelvvizsga Bizottság honosítja, írásbeli részükhöz azonban kiegészítő vizsga szükséges (fordítás, illetve felsőfok esetén tömörítés is). A honosítási eljárás díja 1600 Ft. A kiegészítő vizsga díja is 1600 Ft.