Vissza a tartalomjegyzékhez

MUNKATÁRSAINKTÓL
Maguk között kampányolnak a szocialisták

A Magyar Szocialista Párt vezető személyiségei közül az elmúlt napokban többen országjárásra indultak: támogatókat gyűjtenek az őszi tisztújító kongresszusra. Eközben egyes platformok nyilatkozatokat adtak ki, hogy kit látnának szívesen az elnökségben. Egyébiránt az MSZP elnöki posztjára eddig beérkezett jelölések alapján konszenzus látszik kialakulni Kovács László személyével kapcsolatban - nyilatkozta Keleti György, az MSZP szeptemberi kongresszusát előkészítő jelölőbizottság elnöke.


Az MSZP vezető politikusai Balmazújvárosban agrárszocialista emlékművet koszorúztak. Múltidézők Fotó: MTI

Már a választások előtt elhatározták a szocialisták, hogy a küldöttgyűlésen tisztújításra kerül majd sor, de ekkor még egy győztes választásra készültek, ezért a helyzet most gyökeresen más. Az elvesztett választás után nagyobb a kényszer arra, hogy a párt áttekintse a vereség okait, és levonja a szükséges személyi konzekvenciákat is - mondotta Hordós István, a Győr-Sopron-Moson megyei pártszervezet vezetője. Kósáné Kovács Magda ügyvezető alelnök pedig arról beszélt Nyíregyházán, hogy feltétlenül olyan új pártvezetésre van szükség, amely bírja a párt bizalmát és képes a párt bázisát is megerősíteni. A politikusasszony szerint ez a szeptemberi kongresszus tétje.
A megfelelő személyek kiválasztásához azonban többek szerint először a párt által képviselendő értékeket kellene meghatározni. Tóbiás József, a Baloldali Ifjúsági Társulás (BIT) elnöke lapunknak úgy érvelt, hogy „nem a gombra kell kabátot varrni, hanem először az elérendő célokat kell meghatározni, és ehhez kell megválasztani a megfelelő vezetést, azaz a kabátra gombot varrni”.
A politikus így reagált az MSZP-ben működő Szocialista Platform és a Baloldali Tömörülés közös nyilatkozatában a jövendő pártvezetésre tett javaslatra is. A proklamáció ugyanis a vezető tisztségekre szinte kizárólag eddig is vezető politikusokat ajánl, például a pártelnöknek Kovács Lászlót vagy Nagy Sándort, az alelnöki posztra Kiss Péter volt munkaügyi minisztert, a Választmány élére változatlanul Baja Ferencet, az elnökségbe Kósa Ferencet, Hámori Csabát, Hubai Lászlót, továbbá Kósáné Kovács Magdát, Jánosi Györgyöt, Krausz Tamást.
A nyilatkozat többek szerint csupán a platformok közötti hatalmi egyezkedés eszköze, hiszen a javaslat alapján együtt venne részt a párt vezetésében a modern szociáldemokrata értékeket valló Kovács László - aki egyébként nem tagja a Vitányi Iván nevével fémjelzett Szociáldemokrata Platformnak - és Nagy Sándor. Ez utóbbit Hordós István inkább baloldali politikus kategóriába sorolta. A győri vezető politikus szerint a baloldaliság egy szélesebb kategória, hiszen ebbe „a Munkáspárt is kiválóan belefér”, éppúgy, mint a szociáldemokrácia.
A platformok versengésének középpontba állítása egyes vélemények szerint erőltetett. Kósáné úgy fogalmazott, hogy az ügynek sokkal nagyobb a füstje, mint a lángja, hiszen a platformok szerepe nem olyan jelentős, a hatalmi harc pedig egyszerűen értelmezhetetlen egy olyan típusú pártnál, mint az MSZP. Hordós István is úgy nyilatkozott, hogy a különböző tömörülések hagyományos résztvevői a párt életének, amelyek között vannak alkalmiak is, és inkább csak arra szolgálnak, hogy megfogalmazzák a különböző elképzeléseket.


Kilépett az újpesti önkormányzat MSZP-frakciójából két képviselő, mivel nem értettek egyet azzal, hogy Schmuck Andor lett a képviselőcsoport új vezetője. A 15 tagú frakcióból kivált Kiss Sándor és Mészáros Ferenc a káposztásmegyeri részönkormányzat tagjaként önálló szocialista frakciót hozott létre. A két képviselő a nemrég kirobbant újpesti MSZP-s belső vitában Vajda Pál főpolgármester-helyettes kerületi polgármester-jelöltségét támogatta Schmuck Andorral szemben. A helyi pártszervezetbe azonban több mint száz fiatal lépett be a szavazást megelőző napokban, s így Schmuck javára dőlt el a voksolás az újpesti polgármester-jelöltséget illetően.