Vissza a tartalomjegyzékhez


NÉHÁNY SORBAN
Gondolattitkot sértett a Népszava

„Nemcsak a papír, hanem maga a gondolat is titok” - jelentette ki Bócz Endre fővárosi főügyész a bősi vízlépcsőről készített magyar-szlovák keretszerződés titkosságával kapcsolatban. Mint ismeretes, ezt a szerződést hozta nyilvánosságra a Népszava, s ezért a KBI eljárást indított a lap ellen. „Titkos adatot egy nem minősített dokumentum is tartalmazhat, sőt titkos adat birtokába juthat valaki szóbeli közlés alapján is. Mindezek a körülmények azonban senkit nem mentesítenek az államtitok őrzésének kötelezettsége alól - mutatott rá a főügyész. Ezzel szemben Majtényi László adatvédelmi biztos július 24-én közreadott ajánlásában megállapította: „A szabályszerű minősítés elmulasztása esetén egyetlen irat sem tekinthető államtitoknak.” A Miniszterelnöki Hivatal irattárában őrzött és az újság által közölt dokumentummal megegyező szövegű iraton pedig nem szerepelt minősítés. Elgondolkodtató ugyanakkor: miért nincs a törvény szerint titkossá minősítve egy olyan dokumentum, amely államtitkokat tartalmaz. A minősítés elmulasztásával is megvalósulhat az államtitoksértés. Az ügyben folyó vizsgálat minden bizonnyal erre a körülményre is kiterjed majd - fűzte hozzá Bócz Endre. (MTI)


Virrasztással emlékeznek a romák a Parlament előtt

A Roma Holocaust (Porrajmos) áldozatainak emlékére immár második alkalommal közös virrasztást rendez a Roma Polgárjogi Alapítvány vasárnap este 8 órától az Országház előtt, a Kossuth Lajos téren - jelentette be Horváth Aladár. A hajnali négy órakor záruló megemlékezésen a történelmi egyházak közös istentiszteletet tartanak, magyar és cigány nyelven mondanak imát az elhunytakért, s roma művészek lépnek fel. Időtől függően felolvassák annak a mintegy 3500 romának a nevét, akik az 1944. augusztus 2-ról 3-ra virradó éjszakán vesztették életüket az Auschwitz-Birkenau-i koncentrációs táborban. Horváth Aladár, az alapítvány elnöke elmondta, hogy a rendezvényre meghívták Magyarország legfőbb közjogi méltóságait. Terveik szerint a megemlékezésen felszólal majd a kormány és az Országgyűlés képviselője is. (MTI)


SZDSZ: hivatásospárti

Egyfelől lejárt a tömeghadseregek ideje, másfelől az emberi jogokkal ellentétesnek tartják a kötelező sorozást, ezért az SZDSZ az általános hadkötelezettség eltörlését kezdeményezi - közölte Mécs Imre, a párt ügyvivői testületének tagja, országgyűlési képviselő. Az SZDSZ elődjének számító Szabad Kezdeményezések Hálózata már a rendszerváltás előtt is szorgalmazta a fentiek megvalósítását. Szamizdatjaiban foglalkozott ezzel a kérdéssel, és szolidaritást vállalt a szolgálatmegtagadás miatt eljárás alá vont személyekkel - mondta az ismert politikus. (MTI)


Kisgazdapárt a polgári szövetségben

A Független Kisgazdapárt országos elnöksége úgy döntött, hogy az őszi önkormányzati választások során valamennyi településen szorgalmazza a nemzeti erőkkel való együttműködést - közölte Lányi Zsolt alelnök. Hozzátette, hogy pártja az MSZP-vel és az SZDSZ-szel nem kíván együttműködni. (MTI)